magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Priestor pod Soroškou začali čistiť od nebezpečných odpadov
@ Aktuálne -> Región      Nov 30 2004 - 08:00 GMT
Košice/Rožňava (TASR) - Približne 250 000 korún si vyžiada vyčistenie priestoru pod stúpaním Soroška v okrese Rožňava od komunálneho a nebezpečného odpadu, ohrozujúceho životné prostredie a podzemné zdroje pitnej vody.

Náročné práce v zložitom teréne začali v týchto dňoch pracovníci rožňavskej firmy Vertikal - Solid, pričom používajú horolezecké laná.

Prostriedky na ekologickú akciu poskytlo Ministerstvo životného prostredia SR, informoval prednosta Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) v Košiciach Oliver Kovács. Okrem ochrany vodných zdrojov je významná aj preto, že odpadmi znečistené miesto je na území Národného parku a biosférickej rezervácie Slovenský kras s najvyšším stupňom ochrany a na hranici prírodnej rezervácie Hrušovská lesostep. Čistenie približne 300 metrov štvorcových priestoru, chcú ukončiť do konca roka.

Dlhodobým zdrojom odpadov pod horským priechodom Soroška na štátnej ceste I/50 sú nedisciplinovaní turisti a obyvatelia, ktorí sa zhadzovaním z odpočívadla do rokliny zbavujú starých pneumatík, akumulátorov, častí karosérií, PET fliaš a ďalšieho odpadu. Len za prvé tri dní ho nazbierali do troch veľkokapacitných kontajnerov. Do rokliny spadol vlani v lete po zlyhaní bàzd aj bieloruský kamión, ktorého vrak vytiahli až po troch týždňoch.

Na budúci rok plánuje KÚŽP čistiť od odpadov rokliny Silickej planiny v okrese Rožňava.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]