magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Všetky záväzné nariadenia o miestnych poplatkoch členovia mestskej rady doporučili na rokovanie zastupiteľstva
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 01 2004 - 09:19 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Členovia košickej Mestskej rady na piatom mimoriadnom rokovaní hovorili o návrhoch štyroch všeobecných záväzných nariadeniach o miestnych daniach. Ich prijatie vyvolal zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady, ktorý znamená významnú zmenu v ekonomike mesta, ale aj v organizácii správy miestnych daní. Od 1. januára 2005 sa zrušujú doteraz platné zákony o miestnych poplatkoch, dani z nehnuteľnosti, cestnej dani.

Z doterajších miestnych poplatkov sa stanú miestne dane. Zákon bol zverejnený v zbierke zákonov až 1. novembra 2004, čo vzhľadom na rozsah legislatívnych zmien, ktoré musia byť na úrovni samosprávy v jeho dôsledku vykonané do konca roku 2004, znamená mimoriadny nápor na prípravný a schvaľovací proces. Pri transformovaní takýchto závažných zmien neboli rešpektované časové potreby legislatívneho procesu. Aj preto museli byť návrhy VZN predložené na mimoriadnom rokovaní mestskej rady a budú prejednávané na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Miestne dane podľa nového zákona môžu byť zavedené a vyberané od 1. januára 2005 len za predpokladu, že budú prijaté platné VZN. Ak by boli prijaté neskôr, daň by mohla byť vyrubená len za pomernú časť za zostávajúce zdaňovacie obdobie a mesto by tým prišlo o časť dane za obdobie do účinnosti nového VZN.

Všeobecné záväzné nariadenia sa týkajú miestnej dane za užívanie verejného priestranstva – za parkovanie, miestnej dane za ubytovanie, miestnej dane za užívanie verejného priestranstva a miestnych daní (z nehnuteľností, psa, predajných automatov a nevýherných hracích prístrojov). Doteraz určovali sadzby dane jednotlivé mestské časti. Ich horné a dolné hranice boli veľmi rozdielne. Od nového roka budú platiť rovnaké sadzby pre celé mesto. Najzávažnejšou skutočnosťou vyplývajúcou z nového zákona o miestnych daniach je, že správcom miestnych daní je mesto. Funkciu správcu dane ani jej výkon mesto nemôže preniesť na mestské časti. Daňovník bude podávať jedno daňové priznanie za každý druh miestnej dane za celé územie mesta v úradovni mesta v mestskej časti, v ktorej má trvalý pobyt. Správca dane vyrúbi každú daň jedným platobným výmerom za všetky predmety dane.
Pri určovaní sadzieb boli zvážené všetky okolnosti. Do úvahy boli brané návrhy sídliskových mestských častí, centrálnych častí, ale aj historických obcí, ktoré sú dnes mestskými časťami. Ich starostovia a pracovníci niekoľkokrát na spoločných poradách konzultovali najoptimálnejší model všeobecných záväzných nariadení a proces je ešte stále vo vývoji. Mesto muselo vytvoriť taký model, ktorý je dostatočne objektívny, ale zohľadňuje aj špecifické podmienky jednotlivých území. Z toho dôvodu boli vytvorené dve kategórie zo zákonom určených katastrálnych území. Pre ich stanovenie bola kritériom občianska vybavenosť ale aj iné sociálne či ekonomické hľadiská.

V dôsledku zmeny systému financovania v roku 20065 mesto nedostane od štátu dotáciu na mestskú verejnú dopravu, ktorá v roku 2004 bola 389 miliónov korún. Táto suma má byť nahradená aj príjmami z miestnych daní.

Mesto stále nevie, aký veľkostný koeficient schváli vo svojom nariadení vláda a s akým balíkom bude môcť počítať v rozpočte. Podľa doterajších prepočtov bude mestu chýbať 118 miliónov korún. Zvýšenie miestnych poplatkov je preto nevyhnutné, ak chce mesto zabezpečiť základné funkcie. Mesto pritom zabezpečuje množstvo služieb aj pre občanov, ktorí do Košíc denne prichádzajú, používajú jeho služby, „konzumujú“ výhody, ale neplatia miestne dane. „Podarilo a nám stabilizovať finančnú situáciu v meste, znížiť úrokové sadzby za bankové úvery, naše snahy ocenili banky i minister financií. Pracne sme tri – štyri roky pracovali na zlepšení situácie, ale pri pohľade do budúcnosti cítime vážne ohrozenie celého nášho snaženia,“ poznamenal primátor Zdenko Trebuľa.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]