magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania zaplatia od nového roka vyššie miestne dane
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 08 2004 - 09:19 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach rozhodovali na mimoriadnom rokovaní o štyroch všeobecných záväzných nariadeniach, ktoré súvisia s pokračujúcim procesom decentralizácie verejnej správy a fiškálnej decentralizácie. Ich schválenie si priamo vyžiadalo prijatie zákona o miestnych daniach a miestnych poplatkoch a nariadenie vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov fyzických osôb územnej samospráve. Pre Košice bol týmto nariadením schválený koeficient 1,5 čo znamená, že mesto Košice bude mať v budúcom roku o 203 mil. 417 tisíc korún menej, ako sú tohtoročné príjmy mesta zo štátnych dotácií na originálne kompetencie pre školstvo, mestskú verejnú dopravu, náhradu za podielové dane a originálne kompetencie pre opatrovateľskú službu. Mesto bolo týmto nariadením prinútené hľadať vlastné zdroje na zabezpečenie vitálnych funkcií.

Najviac očakávaným bolo rokovanie o návrhu VZN o miestnych daniach. Poslanci po veľmi dlhej a búrlivej diskusii schválili s menšími zmenami návrh, ktorý pripravil magistrát mesta po rozsiahlych diskusiách so starostami 22 mestských častí. Pre účely tohto nariadenia boli určené dve kategórie, ktoré sú tvorené katastrálnymi územiami. V I. kategórii sú katastrálne územia Čermeľ, Stredné mesto, Huštáky, Letná, Severné mesto, Kamenné, Brody, Nové ahanovce, Terasa, Grunt, Železiarne, Furča, Južné mesto, Skladná a Jazero. V II. kategórii sú zaradené katastrálne územia ahanovce, Kavečany, Lunik, Myslava, Lorinčík, Pereš, Poľov, Šaca, Košická Nová Ves, Vyšné Opátske, Nižná Úvrať, Krásna, Barca, Šebastovce. Za každý meter štvorcový podlahovej plochy bytu zaplatia občania v budúcom roku rovnako v obidvoch kategóriách – 8 korún. Pri nebytových priestoroch 50 a 30 korún. Za stavby na bývanie v I. kat. 6 korún, v II. kat. 4 koruny. Za stavby na pôdohospodársku produkciu jednotne 4 koruny. Za rekreačné a záhradkárske chaty a domčeky jednotne 22 korún. Za garáže 30 a 20 korún. Za priemyselné stavby 80 a 50 korún, za stavby na ostatnú podnikateľskú a zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu 120 a 80 korún.

VZN počíta so zvýšením dane pri viacpodlažných stavbách za každé ďalšie podlažie okrem prvého nadzemného o 5 a 3 koruny. Zníženie dane o 30 percent sa týka školských pozemkov, kde zriaďovateľom nie je mesto a pozemkov ohrozených zosuvmi pôdy, v prípade stavieb je zníženie dane u tých, ktoré slúžia školám, zariadeniam na pracovnú rehabilitáciu a rekvalifikáciu občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, stavieb na účely sociálnej pomoci, múzeí, galérií, knižníc, divadiel, kín, amfiteátrov, výstavných siení a osvetových zariadení, stavieb, ktorých využitie obmedzuje rozsiahla rekonštrukcia a stavieb a bytov občanov v hmotnej núdzi a starších ako 70 rokov. Od dane z nehnuteľnosti sú oslobodené cintoríny, parky a športoviská, chránené areály, pozemky spojené so stavbami pre verejnú dopravy, pozemky ľudí v hmotnej núdzi a osôb starších ako 70 rokov, stavby na bývanie a byty občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, rokliny, výmole, pozemky a stavby zničené živelnými pohromami. Nárok na zníženie dane alebo oslobodenie budú musieť občania preukázať.

Ročná sadzba dane za psa bola stanovená na 1200 korún v I. kategórii a 300 v druhej. Za každý predajný automat zaplatí prevádzkovateľ tritisíc korún. Od dane sú oslobodené automaty na lístky hromadnej dopravy a ochranné prostriedky proti šíreniu nákazlivých pohlavných chorôb. V prípade nevýherných hracích prístrojov je sadzba dane pre obidve kategórie 20 tisíc korún ročne za jeden automat.
Viac zaplatia Košičania aj za parkovanie. Podľa nového VZN bude neprenosná parkovacia na rok stáť 9 tisíc a na pol roka 6 tisíc korún. Prenosná parkovacia karta - 14 tisíc na rok a 9 tisíc na polrok. Hodinové parkovanie ostáva v rovnakej výške 30, 15 a 10 korún podľa miesta parkoviska. Do nižšej cenovej kategórie boli preradené ulice z centrálnej mestskej zóny – Fejova, Galenova, Šrobárova, Kostlivého, Južná 1-7, parkovisko pred knižnicou na Strojárenskej a Strojárenská od Komenského po Gorkého ulicu. Vodiči tu zaplatia namiesto 15 len 10 korún za hodinu. Od dane sú oslobodený telesne postihnutí občania, vozidlá zdravotníckej služby, ozbrojených síl, pohotovostných a havarijných služieb, požiarneho zboru, vozidlá zabezpečujúce sociálnu pomoc a starostlivosť a obyvatelia nad 70 rokov, ktorí sú majiteľmi auta.

VZN o dani za ubytovanie stanovuje sadzbu na 25 korún za osobu a každé prenocovanie. Podľa VZN o dani za užívanie verejného priestranstva zaplatia prevádzkovatelia ambulantných predajných zariadení a stánkov (aj letných reštauračných záhrad) na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej ulici 10 korún za meter štvorcový a deň, na ostatnom území 5 korún za meter štvorcový a deň. Za umiestnenie stavebného zariadenia a za iné užívanie verejného priestranstva 10 korún za m2 a deň, za skládku tuhých palív na dobu kratšiu ako tri dni 5 korún za m2 a deň. Pri obnove pamiatkovo chránených budov je sadzba 1 koruna za m2 a mesiac.

„Schválené VZN sa priamo dotknú občanov Košíc cez zvýšenie sadzieb. V niektorých častiach menej, ale niekde výrazne. Najmä u právnických osôb a podnikateľov. Pri veľkých subjektoch pôjde aj o milióny korún,“ skonštatoval po rokovaní primátor Zdenko Trebuľa. „Mesto doplatilo na vládne nariadenie o rozdelení výnosu dane z príjmov. Viac ako 200 miliónový výpadok musíme nahradiť z vlastných zdrojov. Musím priznať, že ani v najhorších snoch sme nepočítali s takýmto deficitom. Nie je to len náš problém, rozhodnutie sa dotklo všetkých väčších miest nad 50 tisíc obyvateľov, ale my ho v našich ekonomických problémoch cítime podstatne silnejšie. Navyše existujúci reálny rozdiel medzi západom a východom krajiny spôsobuje, že v tejto časti Slovenska bude dopad na obyvateľov oveľa tvrdší.“

Poslanci schválili aj návrh VZN o komunálnych odpadoch a drobných stavebných odpadoch s úpravami, ktoré si vyžiadala nová legislatíva. Poplatok za zber, odvoz a zneškodnenie odpadu sa nezmenil, ostáva na úrovni 650 korún na osobu a rok.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK

Tu si môžete stiahnuť tabuľku so schválenými sadzbami daní z nehnuteľností
- formát .doc   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]