magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Návšteva nemeckých regionálnych politikov Europe-Union
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 03 2002 - 10:08 GMT
Námestník primátora Boris Farkašovský prijal v piatok (31. mája) v priestoroch historickej radnice skupinu nemeckých regionálnych politikov Europa-Union. Nemeckých hostí informoval o histórii i súčasnosti mesta a zdôraznil, že pre obyvateľov východného Slovenska je vstup do EÚ dôležitý predovšetkým kvôli dôveryhodnosti, ktorú tak naša krajina získa navonok. Jej získanie následne môže znamenať prílev investícií, ktoré so sebou prinesú zamestnanosť.

V regióne, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, je pre občanov práca to najdôležitejšie. „Históriu vždy tvorili ľudia. Oproti rozdelenej histórii nás ale čaká spoločná budúcnosť,“ zdôraznil B. Farkašovský. Na prijatí sa zúčastnil aj podpredseda Košického samosprávneho kraja Michal Iľko, ktorý podčiarkol dôležitosť cezhraničnej spolupráce susediacich krajín, ale aj ďalších európskych krajín.

Vedúci skupiny Europe-Union z regiónu Mittelfranken Dr. Gerhard Beuschel priblížil päť úrovní verejnej správy, ktorá v Nemecku funguje. Od najvyššej úrovne, ktorú predstavuje spolkový snem, cez jednotlivé krajiny, okresy a okrsky, krajinské okruhy až po obce. Členovia skupiny, ktorá navštívila Košice, sú činní v okresoch, krajinských okruhoch a obciach. Ich politické zaradenie je rôzne, od nezávislých, cez CDU, CSU až po zelených a zástupcov environmentálnych zoskupení.
„Naším poslaním je informovať doma o tom, čo sa deje v spoločnom európskom dome, pretože naši občania si uvedomujú, že môžu sami ovplyvniť proces rozhodnovania o prijímaní nových členov únie,“ povedal Gerhard Beuschel. „Existuje viacero spôsobov, ako informovať. Robíme prednášky, semináre, predstavitelia kandidátskych krajín cestujú k nám, ale využívame aj možnosť cestovať do krajín a na vlastné oči vidieť a hlavne hovoriť s obyvateľmi a vytvoriť si vlastný názor.“

Európska únia má podľa členov Europa-Union veľký význam, veď za posledných 50 rokov sme aj vďaka nej mohli žiť v pokoji a mieri. „Je prirodzené, že na začiatku akéhokoľvek nového procesu sú problémy. Ale povedzte, kto by si pred 50 alebo 40 rokmi vedel predstaviť, ako sa bude vývoj v Európe poberať? Aj my sme kedysi veľa diskutovali o tom, že nie sme nadšení spoločným európskym domom, ale dnes sme radi,“ poznamenal Gerhard Beuschel a poukázal na problémy Balkánu, ktoré dokazujú, že sa treba zaujímať o celú Európu. Silnejší má pomáhať slabšiemu, aby sa mu vyrovnal.

„Počas ôsmich dní sme videli veľký kus Slovenska. Dozvedeli sme sa o mnohých ťažkostiach, ale videli sme napríklad obrovskú starostlivosť, ktorú venujete národnostným menšinám,“ zdôraznil Gerhard Beuschel. „Nevedeli sme o problémoch, ktoré máte s Rómami. Ale z nášho hľadiska je to veľmi dôležitá téma, pretože sa v nasledujúcich rokoch začne dotýkať celej Európy. U vás sa môžeme naučiť, čo všetko takého problémy prinášajú a ako sa dajú riešiť.“

Europe-Union je nadstranícka skupina, ktorá sa začala formovať v roku 1934 vo Švajčiarsku z iniciatívy európskych exilových politikov. Jej symbolom je zelené písmeno E. Autorom tohto pôvodne červeného loga bol švagor Winstona Churchila.

Na návšteve Košíc boli členovia Europe-Union z Mittelfrankenu - regiónu mesta Nurnberg v Bavorsku. Skupina sa skladá z regionálnych politikov, členov obecných rád, mestských rád, krajských a krajinských rád z celého Mittelfrankenu. Sú to príslušníci rôznych strán, ale aj nestraníci, všetci sú členmi Europa-Union. Cieľom ich návštevy je urobiť si obraz o výsledkoch, ktoré dosiahlo Slovensko na ceste do Európskej únie. Svoje pohľady potom predstavia v politickej diskusii o vstupe Slovenska do Európskej únie v Bavorsku. V ich programe bola v Bratislave návšteva veľvyslanectva, vládnych úradov, návšteva Gabčíkova, Pezinka, bilinguálneho gymnázia v Poprade, Národného parku Vysoké Tatry, stretnutie so starostom Kežmarku, návšteva Levoče, Spišskej Novej Vsi, Národného parku Slovenský raj, Spišského hradu a Spišskej Kapituly, stretnutie s predstaviteľmi Karpatsko-nemeckého spolku v Košiciach a v Medzeve.

Túto tlačovú správu redakcii Cassovia.sk zaslala:

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu Mesta Košice
31. mája 2002   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]