magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Orgovánová a Trebuľa začali spoluprácu pri riešení sociálneho bývania
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 10 2004 - 15:37 GMT
Košice 10. decembra (TASR) - Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity Kláry Orgovánovej bude spolupracovať so samosprávou Košíc pri riešení sociálneho bývania a dlhov nájomníkov v sociálnej núdzi.

Orgovánová dnes po stretnutí s košickým primátorom Zdenkom Trebuľom uviedla, že jej úrad, ktorý nemá samostatnú rozpočtovú kapitolu, nemôže mestu priamo pomôcť pri znižovaní dlhu. Vyvinul však úsilie v rokovaniach s Ministerstvom financií SR, aby sa na to hľadali prostriedky. Informovala, že je pripravená nová koncepcia bývania marginalizovaných skupín z dielne Ministerstva výstavy a regionálneho rozvoja SR a v týchto dňoch sa končí jej pripomienkované konanie. Ukazuje sa totiž, že marginalizované skupiny sú nielen v rómskych osadách, ale veľa ich je aj na mestských sídliskách.

Trebuľa informoval, že len na košickom rómskom sídlisku Luník 9 je dlh nájomníkov spolu s penále už vyše 300 miliónov korún. Podľa neho bude nevyhnutné iniciovať taký legislatívny postup, aby sa začala splácať aspoň 120 miliónová istina dlhu a bolo možné rozložiť ju na dlhšie obdobie.

V Košiciach už realizujú projekt, keď mesačne každá rómska rodina na Luníku 9 zaplatí zo sociálnej dávky tisíc korún, aby sa dlh znižoval. Postupne sa budú prehodnocovať a legalizovať aj nájomné zmluvy. Nie všetky rómske rodiny splnili sľub, keď sa za november z predpokladaných 690 000 korún "vyzbierala" len približne polovica.

Trebuľa upozornil nielen na problematiku výstavby nových sociálnych bytov podľa európskych štandardov, ale aj nutnosť rekonštruovať jestvujúci bytový fond.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]