magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický samosprávny kraj bude v r.2005 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 14 2004 - 07:42 GMT
Košice (TASR) - Vyrovnaný budúcoročný rozpočet vo výdavkoch i príjmoch v objeme 2,88 miliardy Sk schválili včera poslanci na 21. rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK).

Návrh už vychádzal z princípov fiškálnej decentralizácie. Tá by mala v konečnom dôsledku posilniť samostatnosť a zodpovednosť územnej samosprávy pri použití verejných zdrojov, informoval hovorca KSK ¼ubomír Lehotský.

Pre hlavné oblasti v pôsobnosti krajskej samosprávy v bežných výdavkoch prerozdelia v KSK 500,3 milióna Sk v doprave, 131,4 milióna Sk na kultúru, 544,1 milióna Sk sociálnym zariadeniam a najväčší "balík" - 1,581 miliardy Sk dostane stredné školstvo. Na kapitálové výdavky má KSK len vyše 104 miliónov Sk.

Zastupiteľstvo okrem iného schválilo všeobecne záväzné nariadenie, týkajúce sa dane z motorových vozidiel s účinnosťou od 1. januára 2005. V priebehu roka by malo zabezpečiť v príjmovej časti rozpočtu približne 281 miliónov Sk ročne.

Poslanci poukázali na skutočnosť, že daň z motorových vozidiel je vyberaná ako miestna daň a nie je prerozdeľovaná rovnako pre všetky vyššie územné celky. Bratislavský kraj tak bude mať príjem z tejto dane o vyše 250 miliónov Sk vyšší, ako Košický kraj, a to pri neporovnateľne kratšej cestnej sieti ako je na východe Slovenska.

Regionálny parlament sa zaoberal aj vyhodnotením Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK, nájomnými zmluvami v zdravotníckych zariadeniach KSK a zmenami v sieti škôl a školských zariadení v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]