magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Internetové kaviarne nebudú musieť platiť daň za počítače

Daň za nehnuteľnosti sa zvýšila, ale pozemky a budovy vo vlastníctve cirkví sú od dane oslobodené
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 16 2004 - 15:19 GMT

(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Košické internetové kaviarne nie sú ohrozené. Aj naďalej budú môcť poskytovať služby bez toho, aby museli platiť daň za počítače. O oslobodení elektronických prístrojov zabezpečujúcich informácie prostredníctvom internetu od miestnej dane rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva na dnešnom mimoriadnom rokovaní. Zároveň znížili daň za nevýherné hracie prístroje z 20 tisíc korún na 5 tisíc korún. (Daň 5 tisíc korún teda budú musieť platiť napríklad reštaurácie za nevýherné hracie prístroje ako elektronické šípky a podobne).

Mimoriadne MZ reagovalo na pripomienky k nedávno schválenému balíku všeobecných záväzných nariadení o miestnych daniach aj v niektorých ďalších častiach. Poslanci odsúhlasili zníženie sadzby dane za užívanie verejného priestranstva za umiestnenie ambulantného predajného zariadenia alebo zariadenia na poskytovanie služieb a predajného stánku na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej ulici (letné reštaurácie a záhrady) z nedávno schválených 10 korún za meter štvorcový a deň na 7 korún.

Do skupiny subjektov, ktoré sú oslobodené od dane z nehnuteľnosti, poslanci väčšinou hlasov zaradili pozemky a stavby vo vlastníctve štátom registrovaných cirkví alebo náboženských spoločností, ktoré slúžia na vykonávanie náboženských obradov alebo na činnosť úradov, ktoré vykonávajú správu cirkví alebo náboženských spoločností a neslúžia na podnikanie.

Pri sadzbe dane za psa sa namiesto rozdelenia podľa katastrálnych kategórií bude platiť podľa iného kritéria: 1200 korún za psa chovaného v obytnom dome a 300 korún za psa chovaného v rodinnom dome alebo v ohradenom objekte. Začiatkom budúceho roka sa mesto začne zaoberať komplexným návrhom k problematike chovu psov. Špecializovaný tím odborníkov by mal pripraviť návrh nariadenia, ktoré by rešpektovalo záujmy majiteľov psov i ostatných občanov mesta.

„Zmenou pred týždňom schválených VZN sme reagovali na niektoré dopady, ktoré by sa dotkli verejnosti. Napríklad nepresná a zavádzajúca formulácia mohla zlikvidovať internetové kaviarne, ktoré považujeme za dôležité centrá komunikácie, využívané na hľadanie zamestnania, informácií, študijných podkladov, komunikovanie so svetom,“ povedal primátor Zdenko Trebuľa.

Poslanci mestského zastupiteľstva sa na najbližšom rokovaní k rozpočtu na rok 2005 stretnú až v prvej polovici januára.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]