magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na košickom letisku včera oficiálne otvorili nový terminál pre cestujúcich
@ Aktuálne -> Doprava      Dec 22 2004 - 08:42 GMT
Košice (TASR) - Letisko Košice má od včerajšieho dňa nový terminál s kapacitou až 700 tisíc cestujúci za rok. Spåňa všetky požadované kritériá komfortu a bezpečnosti, čím sa zaradilo medzi moderné európske letiská.

Počas jeho slávnostného otvorenia to uviedol minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Pavol Prokopovič. Stavba terminálu, v hodnote takmer 450 miliónov Sk, však podľa neho predstavuje iba začiatok novej etapy rozvoja letiska. V susedstve terminálu už vyrastá nová riadiaca veža, ukazuje sa potreba rozšíriť vybavovaciu plochu. Nevyhnutná bude výstavba nového kapacitného príjazdu k terminálu a jeho napojenie na najdôležitejšie štátne cesty a budúce diaľnice.

"Letisku Košice pripisujeme veľký význam. Svedčí o tom aj fakt, že spolu s letiskom Bratislava ide do medzinárodného tendra, kde budeme hľadať strategického investora," vyhlásil na krátkom brífingu minister. Záujem už podľa jeho slov prejavilo viacero významných investorov, ktorí chcú kapitálovo vstúpiť do košického letiska. Podľa Prokopoviča by to malo byť zárukou, že na ďalší rozvoj budú aj finančné prostriedky. Viac ako 50 0 akcií košického letiska sa bude predávať. Vstup strategického investora by sa mal kompletne ukončiť v priebehu budúceho roka.

Podľa informácii riaditeľky letiska Marty Horváthovej je rok 2004 z hľadiska počtu prepravených cestujúcich najlepší. Očakáva vyše 230 000 prepravených cestujúcich, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom 22-% nárast. V porovnaní s počtom spred desiatich rokov nastal až štvornásobný nárast cestujúcich. Súčasné kapacitné dimenzovanie priestorov terminálu je maximálne pre 700 000 cestujúcich za rok.

Košice sú vďaka novému terminálu pripravené po vstupe SR do schengenského priestoru oddeliť cestujúcich, ktorí smerujú do členských štátov, a ktorí letia do krajín mimo únie.

Investorom stavby terminálu bola Slovenská správa letísk. Projektantom Stavoprojekt Prešov a zhotoviteľom Bardejovské pozemné stavby. Inžiniersku činnosť zabezpečovala Stavoinvesta Košice. Stavba začala v máji 2001 a ukončená bola 30. septembra 2004. Oproti pôvodne stanovenej obstarávacej cene 507 miliónov Sk dosiahla skutočná cena stavby 440,4 milióna Sk   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]