magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Minister Zajac od zlúčenia fakultných nemocníc očakáva zvýšenie efektivity
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 23 2004 - 08:12 GMT
Košice (TASR) - Odstránenie zbytočných nákladov, zvýšenie efektivity a následne zlepšenie služby pacientom očakáva od novoročného zlúčenia dvoch košických fakultných nemocníc minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

K 31. decembru dôjde k právnemu zániku Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP ako štátnej príspevkovej organizácie. Pre pacientov sa zatiaľ nič podstatné nezmení iba organizačne celá tzv. nová nemocnica prejde pod Fakultnú nemocnicu Louisa Pasteura (FN LP) na Rastislavovej ulici. "Dcéra sa vracia k matke," týmito slovami komentoval zlúčenie Jaroslav Šajty, riaditeľ FN LP ktorý ostáva na jej čele aj po zlúčení. FN LP bude po 1. januári 2005 disponovať 3800 zamestnancami a 1750 lôžkami.

"Zlúčenie týchto nemocníc, ale aj zlúčenie bratislavskej šestice neznamená nič iné, len že odstránime zbytočné náklady na THP pracovníkov, na právnu službu, na zabezpečovanie tovarov a služieb, na údržby dvoch typov. Tieto náklady, ktoré neminieme, budú rovno a bezprostredne slúžiť našim pacientom," uviedol včera na krátkom brífingu minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Prvé efekty zo zlúčenia bude podľa neho riaditeľ Šajty schopný ukázať verejnosti už v polovici februára.

Minister pripomenul, že v Košiciach sú pre FN LP konkurenciou aj vojenská a železničná nemocnica, 1. súkromná Nemocnica v Šaci či neziskové Geriatrické centrum sv. Lukáša, ktoré sa rovnako uchádzajú o priazeň pacientov a zdravotných poisťovní. Priznal, že hoci v Košiciach už oficiálne vznikol Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny a Východoslovenský kardiologický ústav, nemajú zatiaľ vlastnú strechu nad hlavou. Ako povedal, "nedá mu to pokoj" a v budúcom roku by chcel aj tieto súčasti reformy košického zdravotníctva dokončiť. "Myslím si, že košické zdravotníctvo samo cíti významné zmeny. Prežilo guľový blesk, bude predávať nadbytočný majetok, získame nejaké zdroje, ktoré opäť použijeme pre košické zdravotníctvo. Ale myslím si, že je tu ešte strašne veľa práce. Máme ešte pred sebou veľké výzvy ako to zlepšiť a ja si myslím, že to budeme musieť zlepšiť," dodal.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]