magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania nezabudli popri vianočných prípravách ani na darovanie krvi
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 23 2004 - 12:52 GMT
Košice 23. decembra (TASR) - Napriek vrcholiacim prípravám na Vianoce a posledným nákupom darčekov našlo si dnes 54 Košičanov čas aj na bezpríspevkové darovanie krvi v rámci Vianočnej kvapky.

Akcia sa začala 13. decembra a skončí sa deň pred Silvestrom, uviedla primárka transfúziologického oddelenie (TO) FNsP na Triede SNP v Košiciach MUDr. Jitka Mačalová. Doteraz prišlo na odber takmer 600 darcov, vďaka čomu budú operačné sály košických nemocníc na Vianoce dobre zásobené krvou. "Najsilnejším" dňom bol 21. december, keď zapísali do evidencie 81 odberov.

Podľa Mačalovej evidujú od začiatku roka na TO FNsP spolu 15 518 darcov, čo je len o niekoľko sto menej ako vlani. Veľmi úspešný bol ostatný ročník Študentskej kvapky, ktorú organizuje košický Územný spolok SČK a prišlo naň vyše 1000 mladých ľudí.

Vďaka sponzorom sa podarilo nemocnici v 2. polroku zrekonštruovať a skultúrniť priestory, v ktorých darcovia čakajú na odber. Ako informovala primárka, slávnostne ich otvoria 30. decembra, pričom posvätiť by ich mal majiteľ diamantovej Janského plakety - arcibiskup Košickej arcidiecézy rímskokatolíckej cirkvi Alojz Tkáč.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]