magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pravoslávni veriaci na východe Slovenska sa pripravujú na Vianoce
@ Aktuálne -> Región      Jan 05 2005 - 12:28 GMT
Michalovce 5. januára (TASR) - Posledné prípravy na vianočné sviatky, ktoré oslávi podľa starého juliánskeho kalendára 6. januára asi tisícka farníkov Eparchiálnej rady Pravoslávnej cirkvi (ERPC) v Michalovciach, vrcholia vo viacerých domácnostiach na východe Slovenska.

Vianoce si pripomenú predovšetkým obyvatelia obcí Beňatina, Inovec, Ruský Hrabovec, Dúbrava a Koňuš v Sobranskom okrese, ale aj v ďalších okresoch Košického a Prešovského kraja. "Všetkým prajem lásku a pokoj, o ktorom spievali anjeli vtedy, keď sa nad betlehemskou jaskyňou narodil Christos," uviedol pre TASR michalovský biskup Ján. Dodal, že juliánsky kalendár je syntézou kalendárno-astronomického dedičstva starovekého Babylonu a Egypta spojeného s učenosťou otcov Alexandrijskej cirkvi. Uvedený systém počítania spájajúci juliánsky kalendár s alexandrijskou pascháliou sa v Byzancii nazýval "Veľkým indiktom", na Západe "Circulus magnus" a na Rusi "Mirotvornym krugom".

Biskup Ján poznamenal, že klasické štedrovečerné menu pravoslávnych veriacich tvorí med, cesnak, bobáľky, kapustnica a kysnuté koláče. Na ich stoloch však na rozdiel od ostatných kresťanov zväčša chýba ryba.

Zvyšná časť z celkového počtu 13 tisíc farníkov ERPC v Michalovciach oslávila Vianoce podľa nového kalendára. Na Slovensku sa k pravoslávnemu vyznaniu hlási v dvoch eparchiách vyše 50 tisíc ľudí. V Prešovskej eparchii sa väčšina veriacich pridržiava starého kalendára, ktorý platí od reformy pápeža Gregora 13. od druhej polovice 16. storočia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]