magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rozpočet mesta na rok 2005 bude diétny
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jan 11 2005 - 08:07 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Členovia Mestskej rady v Košiciach sa na šiestom mimoriadnom rokovaní venovali jedinému bodu – rozpočtu mesta na rok 2005. Po rozsiahlej diskusii doporučili mestskému zastupiteľstvu, ktoré sa zíde vo štvrtok 13. januára, návrh rozpočtu. Do štvrtka sa ešte zídu jednotlivé poslanecké komisie i kluby, na rokovaní MZ by tak materiál mal byť doplnený aj o ich závery a stanoviská.

Rozpočet mesta na rok 2005 je predkladaný ako vyrovnaný v celkovej výške 2 miliardy 205 miliónov korún. Mestským častiam budú prerozdelené finančné prostriedky v troch rôznych výškach. Pre malé mestské časti (Barca, Džungľa, Kavečany, Lorinčík, Vyšné Opátske, Košická Nová Ves, Krásna, Myslava, Pereš, Poľov, Šebastovce, Šaca, ahanovce vo výške 3200 korún na jedného obyvateľa, pre mestskú časť Lunik IX vo výške 2133 korún na obyvateľa a pre veľké mestské časti Dargovských hrdinov, Juh, KVP, Nad Jazerom, Staré mesto, Západ, Sídlisko ahanovce, Sever vo výške 555 korún na obyvateľa. Návrh na prerozdelenie vzišiel z viacerých pracovných stretnutí so starostami mestských častí a je kompromisom v situácii, keď mestu vplyvom fiškálnej decentralizácie bude v porovnaní s minulým rokom chýbať viac ako 200 miliónov korún.

„Navrhovaný rozpočet je veľmi diétny,“ označil navrhovaný dokument primátor Zdenko Trebuľa. “Vychádza z možností príjmovej časti. Prvé tri mesiace budeme sledovať, ako sa nám ho podarí napåňať a na základe toho budeme môcť odhadnúť, či sa ďalších kvartáloch dokážeme pustiť aj do nejakých investícií. Všetko bude záležať od toho, ako sa nám bude dariť výber daní a miestnych poplatkov, nakoľko sa naplnia naše odhady. Pri mnohých z nich pracujeme len s odhadmi. Nemáme napríklad štatistiku o počte výherných či nevýherných automatov, za ktoré budeme vyberať daň.“

Mesto počíta v rozpočte aj s účelovými investíciami do tých činností, ktoré doteraz hradili mestské časti. Ide napríklad o krytú plaváreň, trhovisko a Löfflerovo múzeum v Starom meste, Stredisko verejnoprospešných služieb, detské ihriská vo Všešportovom areáli a Relaxačné centrum na Juhu, verejnú zeleň na sídlisku KVP, rekreačné a športové služby v MČ Nad Jazerom a údržbu komunikácií na Pereši. S veľkou pravdepodobnosťou bude z rozpočtu vypustená výstavba bytového domu na Bernolákovej ulici. Ukazuje sa, že tento projekt momentálne nevie ponúknuť lacnejšiu výstavbu bytov, ako komerčné organizácie.

Dočasne budú zrejme pozastavené aj investície do nehnuteľností v bezprostrednom susedstve Radnice v budovách na Hlavnej 57 a 61. Členovia MR konštatovali, že kým nie je jednoznačný zámer sťahovať magistrát do centra mesta, v súčasnej situácii treba s ďalšími investíciami počkať.

Rozpočet počíta s výdavkami na zabezpečenie nevyhnutných funkcií mesta – dopravu, údržbu komunikácií, čistotu, osvetlenie.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]