magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Brány tradičnej burzy starožitností a kuriozít v Budimíri sa otvoria po 55. krát
@ Aktuálne -> Región      Jan 14 2005 - 08:25 GMT
Košice (TASR) - Brány tradičnej burzy starožitností a kuriozít v budimírskom kaštieli pri Košiciach sa v sobotu otvoria už po 55. krát.

"Na tejto burze budeme spomínať na tú polstovku búrz, ktorú sme od roku 2000 pripravili," priblížil jej tematické zameranie košický starožitník Karol Linhart. Malebná budova budimírskej sýpky z konca 18. storočia v uplynulom roku nahradila čečejovský barokovo-klasicistický kaštieľ, kde sa od roku 2000 tradične raz v mesiaci stretávali milovníci starých predmetov. Od začiatku až doteraz sa ich na burzách stretlo zhruba 25 tisíc. Bilancovať pri 55-tej burze má ich zakladateľ o dôvod viac, pretože ako prezradil, narodil sa 5. 5. 1955 a tento rok sám oslávi polstoročnicu.

Od budúceho mesiaca sa v Budimíri opäť každý mesiac budú konať tematické výstavy. Ako Linhart prezradil, vo februári to bude O príbehoch skla, ktoré sa vyrábalo a predávalo v Košiciach a jeho okolí.

Málokto podľa Linharta vie, že asi 45 kilometrov od Košíc existuje na maďarskej strane obec Új Huta (Nová Huta), kde dodnes žijú ľudia, ktorí kedysi vyrábali sklo a hovoria po slovensky. Pripomenúť chce aj tradíciu sklárskej dynastie Šablatúrovcov, ktorej potomkovia sa sklu venujú dodnes. Zaujímavé budú aj informácie o sklárskych dielňach v Čermeľskom údolí, kde sa fúkalo umelecké sklo. Sídlila tam fabrika Pausza Tivardara, ktorý mal v Košiciach veľkoobchod so sklom a porcelánom. Návštevníci budú mať tiež príležitosť vidieť ako sa vyrábajú vitráže a fúka sklo.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]