magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dobšiná začala vykurovať biomasou sídlisko s 1200 obyvateľmi
@ Aktuálne -> Región      Jan 14 2005 - 15:01 GMT
Dobšiná 14. januára (TASR) - Prvým mestom v Košickom kraji a pravdepodobne aj na Slovensku, ktoré začalo využívať biomasu na centrálne vykurovanie, je Dobšiná. Dnes tam slávnostne spustili dodávku tepla a teplej vody pre sídlisko Rozkvet.

Alternatívnym zdrojom vykurovania pre 320 bytových jednotiek so zhruba 1 200 obyvateľmi dobšinského sídliska je v tomto prípade drevná štiepka.

Realizátorom projektu je košická firma Raden. Podľa jej riaditeľa Tibora Romana celkové náklady na realizáciu predstavovali necelých 6 miliónov Sk, pričom 2,6 milióna Sk z toho je návratná bezúročná pôžička z prostriedkov štátu, ktorú schválilo ministerstvo hospodárstva. Roman pripomenul, že alternatívny zdroj energie je nielen šetrný k životnému prostrediu, ale pre obyvateľov aj cenovo výhodný. Dobšinčania sa tak už nemusia obávať rastu cien plynu a tepla. Vďaka biomase ich platby ostali na pôvodných cenách.

Majiteľ českej firmy Verner, zhotoviteľa kotlov inštalovaných v Dobšinej, v tejto súvislosti zdôraznil ekonomickú výhodnosť využívania obnoviteľných energií pre krajinu. "Rakúsko v súčasnosti využíva 17 % energie z biomasy. Pri takomto podiele by Slovensko ročne nemuselo nakúpiť plyn a vykurovacie oleje za 20 miliárd. Navyše, platby za biomasu by ostali doma, pretože by boli tržbami domácich lesníkov a poľnohospodárov," uviedol Vladimír Verner.

Slovensko zatiaľ využíva biomasu v energetike iba na úrovni 1,6 %, pre porovnanie, vo Fínsku je to až 26 %. K zvyšovaniu tohto percenta bude musieť dôjsť v súvislosti so záväzkom SR v prístupových rokovaniach s EÚ, kedy sa zaviazalo do roku 2013 zabezpečovať 12 % výroby všetkej energie prostredníctvom obnoviteľných zdrojov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]