magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dobrovoľní strážcovia prírody v Košickom kraji dostali posily
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Jan 21 2005 - 08:04 GMT
Košice (TASR) - Vyše 17 000 korún vybrali vlani na pokutách v Národnom parku Slovenský raj dobrovoľní strážcovia prírody. Ich rady v Košickom rozšírilo v týchto dňoch 27 nových kolegov, ktorých ustanovil do funkcie prednosta Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) Oliver Kovács.

V tomto roku bude teda pomáhať obvodným úradom životného prostredia, správam národných parkov, chránených krajinných oblastí a Správe slovenských jaskýň pri zveľaďovaní a ochrane krajiny v kraji spolu 63 strážcov prírody, informoval dnes vedúci odboru ochrany prírody a krajiny KÚŽP Milan Murín.

Každý uchádzač o dobrovoľnú aktivitu bez nároku na finančnú odmenu musel absolvovať úvodné výberové konanie, ktorým zo 64 prihlásených prešlo 39 adeptov. Následne sa zúčastnili trojetapového školenia a absolvovali náročné testy a pohovory. Po zložení predpísaného sľubu im odovzdali preukazy a odznaky, čím získali štatút verejného činiteľa.

Ako uviedol Murín, nová legislatíva na úseku ochrany prírody a krajiny vymedzuje strážcom prírody rozsiahle kompetencie, ale aj povinnosti. Okrem iného im zákon umožňuje udeľovať aj blokové pokuty na mieste priestupku, zastaviť a kontrolovať dopravný prostriedok v chránenom území, použiť donucovacie prostriedky, či predviesť podozrivé osoby na útvar Policajného zboru.

Od nových členov sa očakáva väčšia úspešnosť zásahov najmä na úseku nelegálneho výrubu drevín, vypaľovania trávy, ničenia chránených druhov rastlín a živočíchov. V roku 2003 napríklad úspešne zabránili nelegálnemu vývozu endemitického chrobáka duvalius z národnej prírodnej pamiatky Silická ľadnica, o ktorý sa pokúsili občania ČR, dodal Murín.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]