magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nezamestnanosť, bývanie a čierne stavby v osadách sú najčastejšie problémy Rómov
@ Aktuálne -> Región      Jan 28 2005 - 08:36 GMT
Košice (TASR) - Vysokú nezamestnanosť, bývanie a čierne stavby v rómskych osadách považujú za ťažiskové problémy starostovia obcí Ïurkov, Vtáčkovce a Kecerovce v okrese Košice - okolie, kde je vysoký podiel rómskeho obyvateľstva.

Špecifikom a spoločným menovateľom tamojších Rómov je, že niekedy patrili k strednej vrstve a boli "bezproblémoví". Postupne sa však dostali do sociálnej núdze, ktorú im samospráva v spolupráci so štátom a využívaním fondov EÚ pomáha riešiť, zhodli sa starostovia na tlačovej konferencii v Košiciach.

Príznačný je pre tieto obce nezáujem Rómov o emigráciu. Každá obec má pritom k ich problémom osobitný prístup. Ako uviedol starosta Ondrej Valík, v Ïurkove napríklad nejdú cestou pozitívnej diskriminácie a osobitného zvýhodňovania len z dôvodu etnickej príslušnosti, čo zabraňuje napätiu medzi Rómami a Nerómami. Pre rómsku osadu už vybudovali infraštruktúru a v súčasnosti je pred kolaudáciou 18 bytov bežného štandardu pre sociálne slabších. Ich nájomníkov však vyberú podľa pevných kritérií tak, aby nedoplácali na neplatičov. Výstavbu bytov totiž spolovice financovala obec z úveru. Starosta však verí, že nové byty získajú aj Rómovia.

Vo Vtáčkovciach je zo 720 obyvateľov 650 Rómov. Tí nemajú záujem o nájomné byty, a radšej bývajú vo svojom. Podľa starostu Milana Zimermana sa podarilo získať pre nich na výstavbu rodinných domčekov pozemky od urbárskej spoločnosti. Pretrvávajúcim problémom vo Vtáčkovciach je nedostatok pitnej vody, preto chcú stavať vodovod v spolupráci s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou.

"Pozemkový" problém a čierne stavby v rómskych osadách ťažia najviac obec Kecerovce, kde z 2500 obyvateľov je len 20 percent Nerómov. Podľa starostky Anny Bombárovej začiatok problému siaha do 80. rokov minulého storočia, kedy sa uvažovalo v tejto lokalite s výstavbou atómovej elektrárne a "bieli" sa vysťahovali do Košíc alebo do Prešova. Kým vo veľa obciach kvôli nepriaznivému demografickému vývoju zatvárajú školy, v Kecerovciach pôrodnosť stúpa a musia školský objekt rozšíriť. Významne pomáha obci pri udržiavaní sociálneho zmieru v obci komunitné centrum.

Prácu nachádzajú ďurkovskí, vtáčkovskí a kecerovskí Rómovia hlavne pri využívaní aktivačného príspevku. Do obcí prichádzajú za nezamestnanými pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, aby Rómovia nemuseli cestovať do Košíc. Podľa starostu Valíka táto prax nie je dobrá. Skôr by si Rómovia našli prácu, ak by vycestovali z obce a poobzerali sa za pracovným uplatnením v meste, kde sú väčšie možnosti, domnieva sa starosta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]