magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Martináková považuje myšlienku zriadiť v Kamenici stacionár za životaschopnú
@ Aktuálne -> Región      Jan 31 2005 - 08:11 GMT
Nižná Kamenica (TASR) - Myšlienku dobudovať ako stacionár nedokončený objekt kultúrneho domu v Nižnej Kamenici v okrese Košice-okolie označila za životaschopnú poslankyňa NR SR a predsedníčka Slobodného fóra (SF) Zuzana Martináková, ktorá sa v nedeľu stretla s iniciátormi projektu.

"Populácia starne a takáto služba chýba nielen v Nižnej a Vyšnej Kamenici, ale aj v širšom okolí. Podobné projekty majú v Európskej únii zelenú, musia byť však odborne dobre pripravené," povedala pre TASR. Zdôraznila, že na realizácii myšlienky by mali zainteresovaní spolupracovať s Košickým samosprávnym krajom, keďže sociálne zariadenia patria pod vyššie územné celky.

S výstavbou kultúrneho domu začali v Nižnej Kamenici pred pätnástimi rokmi. Prostriedky na dokončenie rozsiahleho objektu nie sú, preto myšlienku prebudovať ho na stacionár podporili aj predstavitelia jednotlivých cirkví. Stavba by mala prejsť na občianske združenie, v ktorom budú zástupcovia evanjelickej, gréckokatolíckej, reformovanej a rímskokatolíckej cirkvi. V stacionári nájdu miesto starí ľudia a plánujú v ňom zriadiť aj vývarovňu, prípadne ďalšie služby.

Martinákovú, ktorá je členkou výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie, oboznámili so zámerom zriadiť stacionár pre mikroregión s vyše desiatkou obcí, zástupcovia miestnej samosprávy a cirkví. Prítomní boli starosta Nižnej Kamenice Ondrej Šindlár, starosta Vyšnej Kamenice Ján Mikloš, ale aj evanjelický farár Ján Hruška, ktorý zriadil pred troma rokmi vo Vyšnej Kamenici chránenú dielňu s jedným zamestnancom a v tomto roku plánuje založiť ďalšiu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]