magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pravicová koalícia MZ Košíc bude vetovať rozhodnutie primátora o rozpočte
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jan 31 2005 - 15:56 GMT
Košice 31. januára (TASR) - Pravicová koalícia v košickom Mestskom zastupiteľstve (MZ) - KDH-DS a SDKÚ-OKS sa rozhodla vetovať rozhodnutie primátora Zdenka Trebuľu, ktorý nepodpísal uznesenie o rozpočte mesta na rok 2005. Vyžiadala si mimoriadne rokovanie MZ, ktoré primátor zvolal na 1. februára.

Poslanci MZ na rokovaní 13. januára neschválili takzvaný magistrátny návrh rozpočtu a pravicovej koalícii sa podarilo presadiť svoj návrh, ktorý však podľa Trebuľu nevyjadruje reálne a objektívne možnosti a povinnosti mesta. Predseda poslaneckého klubu KDH-DS Emil Kočiš dnes na tlačovej konferencii uviedol, že práve magistrátny rozpočet nezohľadňuje finančnú situáciu mesta, jeho zadlženosť a priority, ktoré zhrnuli poslanci do jedného pozmeňovacieho návrhu.

Kočiš spresnil, že prioritou pravice je vyššia efektívnosť fungovania výkonnej zložky - Magistrátu mesta Košice, mestská hromadná doprava a dopravné stavby a sociálne služby. K častej výhrade primátora, že pravica chce zrušiť Útvar hlavného architekta mesta Košice, Kočiš uviedol, že nejde o nič iné, len o jeho pričlenenie spolu so Správou komunikácii Košíc k magistrátu, čím sa dosiahne jednotnosť rozhodovania voči požiadavkám investorov a zníži sa riziko korupčného prostredia. Pravicová koalícia navrhuje ďalej pridať financie pre veľké mestské časti, aby mohli lepšie zabezpečovať svoje vitálne funkcie a rozvojové zámery. Magistrát by mal prepracovať vnútornú smernicu pre verejné obstarávanie tovarov a služieb, čo však podľa primátora upravuje samostatný zákon a vykonávacia vyhláška.

Obidve strany sa obviňujú z neochoty komunikovať, čo vyvrcholilo vlani i tohto roku pri príprave a schvaľovaní rozpočtu. Podľa Kočiša opätovné schválenie ich návrhu otvorí priestor na rokovania a úpravy v rozpočte podľa aktuálneho vývoja finančnej situácie.

Príčinu súčasných problémov mesta vidí Kočiš v rokoch 1996 - 1998, keď sa za primátorovania Rudolfa Schustera mesto pri rekonštrukcii historického jadra zadlžilo a pretrvávajú disproporcie medzi potrebami a finančnými možnosťami mesta. Dlh predstavuje 1,3 miliardy korún. Ročne musia Košice splácať približne 200 miliónov korún, čo vyvoláva napätie v rozpočte, dodal Kočiš.

V roku 2005 ráta mesto Košice s príjmami 2,087 miliardy korún a výdavkami 2,081 miliardy korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]