magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS: Funkčné obdobie Stahla, Borisovej a Malého bolo päťročné
@ Aktuálne -> Verejná správa      Feb 01 2005 - 08:24 GMT
Košice (TASR) - Ján Jasovský a Zora Dobríková sa môžu ujať funkcií predsedu a podpredsedníčky Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Funkčné obdobie doterajšieho vedenia bolo totiž päťročné a skončilo sa 15. decembra 2004.

Vyplýva to z rozhodnutia I. senátu Ústavného súdu SR, ktorý dnes konštatoval, že doterajších predstaviteľov NKÚ sa netýka predåženie funkčného obdobia na sedem rokov, vyplývajúce z novely Ústavy SR z roku 2001.

Ústavný súd v rozhodnutí konštatoval, že autentický výklad NR SR, týkajúci sa voľby nového vedenia NKÚ, nebol svojvoľný ani zjavne neodôvodnený. Preto súd dospel k záveru, že postup parlamentu neviedol k porušeniu základných práv súčasného predsedu NKÚ Jozefa Stahla ani podpredsedov úradu Danice Borisovej a Igora Malého.

Podľa Ústavného súdu sa v podmienkach demokracie získava legitimita na výkon ústavnej funkcie, okrem extrémnych krízových situácií, vždy len výslovným aktom alebo ustanovením ústavy, respektíve zákona. V odôvodnení rozhodnutia ďalej zdôraznil, že túto legitimitu nemožno vyvodiť z mlčania ústavodarcu či zákonodarcu, a to ani zo systematického výkladu ústavy, respektíve zákona.

"Toto rozhodnutie nie je len o spätnom pôsobení zákonov, ale je aj o demokracii, teda je o tom, že verejnoprávne funkcie podľa našej ústavy musia byť podložené právnou legitimáciou. Predseda a podpredsedovia NKÚ získali svoju funkciu podľa starej právnej úpravy iba na päť rokov. Ani voľbami ani prípadnými prechodným ustanoveniami nezískali legitimáciu na ďalšie dva roky. To je podstata celého rozhodnutia," spresnil po vyhlásení rozhodnutia pred novinármi predseda senátu a zároveň sudca spravodajca v kauze Lajos Mészáros.

Dočasné opatrenie, ktorým ÚS odložil vykonateľnosť uznesenia parlamentu o zvolení Jasovského a Dobríkovej do funkcií, zanikne najneskôr nadobudnutím právoplatnosti dnešného rozhodnutia. Stane sa tak, až bude v písomnej podobe doručené obom stranám sporu, čo podľa Mészárosa môže byť do konca týždňa. Aby nedochádzalo k ďalším nejasnostiam ohľadne trvania funkčného obdobia nových funkcionárov NKÚ, ÚS spresnil, že funkčné obdobie nového predsedu a podpredsedníčky NKÚ začne plynúť ich uvedením do funkcií.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]