magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zníženie úroku štátneho úveru znamená pre Košice úsporu asi 4 milióny Sk ročne
@ Aktuálne -> Verejná správa      Feb 10 2005 - 08:33 GMT
Košice (TASR) - Za veľmi dobrú správu považuje mesto Košice včerajšie rozhodnutie vládneho kabinetu znížiť úrok z úveru poskytnutého Košiciam v roku 2002 v sume 580 miliónov Sk z pôvodných 5 na 4 percentá ročne.

"Je potvrdením správnosti reštrukturalizačných krokov mesta, ktoré znamenajú zvýšenie finančnej dôveryhodnosti Košíc. Jednopercentné zníženie úroku bude znamenať úsporu verejných financií približne 4 milióny korún ročne," informovala TASR hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková.

Ministerstvo financií SR svoj krok odôvodnilo schopnosťou štátu získavať v súčasnosti prostriedky na refinancovanie dlhu aj v cene pod štyri percentá ročne. Podľa rezortu jedným z dôvodov tohto postupu je aj potreba maximálne znižovať výdavky mesta, keďže fiškálna decentralizácia spôsobí v tomto roku deficit príjmov v rozpočte Košíc približne 203 miliónov korún.

Cieľom úverovej výpomoci Košiciam v roku 2002 bolo, aby po nábehu na ozdravný režim, bolo mesto schopné zabezpečovať základný chod samosprávy a súčasne plniť záväzky plynúce z úverového zaťaženia. Čiastku 80 miliónov z celkovej sumy úveru splatili Košice formou zápočtu za budovu takzvanej Divízie, v ktorej dnes sídli Úrad Košického samosprávneho kraja, prevodom z majetku mesta do majetku štátu. Táto splátka bola realizovaná v júni 2002, po nej ostal štátny úver na úrovni 500 miliónov korún.

V čase kulminácie zadlženosti v rokoch 1999 – 2000 sa dlh Košíc pohyboval na úrovni 2,2 miliardy korún. "Do dnešného dňa sa ho vďaka dôsledným a premysleným reštrukturalizačným krokom podarilo znížiť na 1,4 miliardy," konštatovala Bobriková.

Na komplexné pokrytie zdrojov reštrukturalizácie popri úvere od štátu použili aj úver od konzorcia bánk a vlastné zdroje mesta. Ako hovorkyňa dodala, k podobnému kroku aký dnes urobil vládny kabinet, pristúpilo vlani aj konzorcium bánk. Od neho čerpá mesto reštrukturalizačný úver v celkovej výške 852 miliónov korún, pričom úrokovú sadzbu vlani znížilo o 0,5 percenta. Ročne mesto Košice spláca poskytnuté úvery, vrátane úrokov, vo výške 130 miliónov korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]