magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hlavné pojednávanie vo veci tušickej tragédie bolo odročené
@ Aktuálne -> Región      Feb 14 2005 - 14:14 GMT
Michalovce 14. februára (TASR) - Hlavné pojednávanie vo veci tušickej tragédie, ktorá si počas Silvestra roku 2002 vyžiadala životy dvoch malých detí, Okresný súd v Michalovciach dnes odročil na neurčito.

"Hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci bolo odročené z dôvodu neúčasti dvoch obžalovaných, pričom hlavné pojednávanie nie je možné v ich neprítomnosti prejednať", uviedol dnes pre TASR sudca Slavomír Harmóci. Dodal, že zároveň sa ospravedlnil aj obhajca jedného z obžalovaných. "Po odstránení týchto chýb hlavného pojednávania v ňom budeme pokračovať a vec bude rozhodnutá," konštatoval Harmóci. Poznamenal, že jeden z obžalovaných je práceneschopný. Nový termín pojednávania vytýči sudca až po preštudovaní lekárskych správ a ukončení práceneschopnosti spomínanej osoby.

Tušická tragédia je na Slovensku asi najznámejším prípadom domáceho násilia. Najvyšší súd (NS) SR zrušil uznesenie Krajského súdu i rozsudok michalovského OS a prikázal mu, aby prípad znovu prejednal a rozhodol.

Nešťastie sa stalo počas Silvestra v roku 2002 v obci Tušice, kde vlastný otec pred domom svokrovcov zastrelil ročného syna a päťročnú dcéru a následne spáchal samovraždu. Bolesť matky znásoboval fakt, že hoci sa niekoľko dní pred tragédiou opakovane obrátila na políciu, tiesňovou linkou a osobne oznámila službukonajúcim policajtom v Michalovciach a Trhovišti, že sa manžel nelegálne držanou pištoľou vyhráža zabitím detí, nezabránili ich usmrteniu.

Podľa advokátky Ivety Rajtákovej týraná, vtedy ani nie 30-ročná žena, ktorá sa bála podpísať trestné oznámenie, sa však právom domnievala, že povinnosťou polície bolo aj po ústnom oznámení ochrániť životy jej detí. Potvrdil to až Najvyšší súd SR. Reagujúc na sťažnosť generálneho prokurátora, ktorý upozornil na pochybenie oboch súdov, v rozsudku konštatoval, že došlo k porušeniu zákona v prospech obvinených policajtov. Rozsudok senátu NS SR, ktorému predsedal Štefan Michálik, je významný svojou širšou platnosťou. Okrem iného sa v ňom zdôrazňuje, že aj ústne podanie fyzickej osoby, nasvedčujúce spáchaniu trestného činu, je policajným orgánom prijaté už v momente, keď sa mu stane známym. Policajný orgán je potom povinný konať z úradnej povinnosti. NS SR pripomenul, že úlohou príslušníkov Policajného zboru je aj odhaľovať trestné činy a zaisťovať páchateľov. Tento právny aspekt zákona o Policajnom zbore však oba nižšie súdy pri svojej rozhodovacej právomoci opomenuli.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]