magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súťaž ´Počerkaj, pocifruj´ poteší všetkých milovníkov folklóru

Vychutnajte si tanečné majstrovstvo
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Feb 21 2005 - 15:50 GMT

( Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- V sobotu 26. februára 2005 si o 15.00 hod. v Klube Odbornej výcvikovej školy letectva na Rampovej ulici prídu na svoje všetci nadšenci rýdzej slovenskej kultúry.

Uskutoční sa tu totiž regionálna súťaž sólistov tanečníkov v ľudovom tanci z Košíc a okolia s príznačným názvom ´Počerkaj, pocifruj´, ktorej organizátormi sú Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Odborná výcviková škola letectva. Mediálnymi partnermi sú Oceľ východu, Korzár a Rádio Lumen.

Diváci budú mať jedinečnú príležitosť na jednom mieste poobdivovať to najlepšie, čo sa vo svete folklóru za posledný čas ´urodilo´. Svoje sily si zmerajú sólisti i tanečné páry z folklórnych súborov Borievka, Jahodná, Železiar, Klub milovníkov autentického folklóru z Košíc, Ilosvai z Veľkej Idy a Rozmaring zo Sene. Dokopy tak návštevníkom svojím dokonalým krepčením vyrazí dych až šestnásť súťažných čísel.

Cieľom tejto u divákov i súťažiacich mimoriadne obľúbenej súťaže je podnietiť umeleckých vedúcich a choreografov k vyhľadávaniu a poznaniu tradičného tanečného materiálu, ako aj samotných interpretov ľudových tancov viesť k dôslednému naštudovaniu autentického tanca s rešpektom a úctou k jeho pôvodnej forme i k pôvodným nositeľom.

Okrem vynikajúcich tanečných výkonov, ktoré budú doslova balzamom pre oči, sa potešia i milovníci napínavých súťaží. Podujatie ´Počerkaj, pocifruj´ je totiž postupové. Z každého košického okresu postúpia najlepší tanečníci z každej súťažnej kategórie na krajskú súťaž sólistov tanečníkov v ľudovom tanci.

Súťažiaci, ktorí sa v sobotu verejnosti i porote predstavia, mali možnosť prihlásiť sa do jednej z piatich kategórií. V kategórii A budú súťažiť interpreti Šaffovho tanca (Juraj Šaffa – rodák z Dlhého Klčova – významný nositeľ ľudových tradícii, tanečník a veršovník). Kategória B - tzv. voľná - je určená pre interpretov od 15 do 60 rokov, ktorí si do súťaže pripravili tanec pôvodných nositeľov ľudových tradícií nad 60 rokov. V kategórii C sa popasujú tanečníci od 15 do 35 rokov, ktorí spracovali ľubovoľný tanečný materiál z východného Slovenska. Kategória D (tanečníci od 35 do 60 rokov) a kategória E (nositelia ľudových tradícií nad 60 rokov – zlatý fond) na regionálnej súťaži ´Počerkaj, pocifruj´ nebudú zastúpené.

Pokiaľ ešte nemáte program na sobotňajšie popoludnie a teší vás pohľad na švárnych mládencov a krásne dievčatá v nádherných krojoch, nenechajte si ujsť túto pripravovanú folklórnu lahôdku, na ktorú vás srdečne pozývame. Vstup na podujatie je voľný.

Veronika KENTOŠOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]