magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SDKÚ pri rokovanich o koalícii do VÚC nikoho nevylučuje ani neuprednostňuje
@ Aktuálne -> Verejná správa      Feb 21 2005 - 16:20 GMT
Košice 21. februára (TASR) - Pri rokovaniach o prípadnej koalícii do volieb predsedu Košického samosprávneho kraja SDKÚ podľa jej kandidáta Viliama Novotného nikoho zo stredopravých strán nevylučuje, ale ani neuprednostňuje.

Mandát na rokovania dostal poslanec NR SR Novotný po víťazstve vo víkendových primárnych voľbách, v ktorých porazil Jána Dolného. Svoje predstavy a program dnes ešte nechcel konkretizovať. "Vo februári hovoriť o tom, čo sú naše predstavy, čo chceme pretaviť do reality, čím osloviť občanov mojím volebným programom alebo volebným programom koalície, ktorú sa nám podarí vytvoriť, je predčasné," povedal novinárom.

Rokovania sa uskutočnia do mesiaca. Podľa Novotného najbližším partnerom SDKÚ je DS, ale rokovať budú aj s KDH, SMK a ANO. Novotný sa podľa vlastných slov cíti silným kandidátom pravice, pretože má viacročné skúsenosti z poslaneckého pôsobenia v komunálnej a regionálnej samospráve i v NR SR.

Predseda košického Regionálneho zväzu SDKÚ Karol Mitrík informoval, že už bolo prvé, predbežné kolo rokovaní, na ktorom sa zástupcovia HZDS - ¼S vyjadrili, že majú záujem podporiť v regionálnych voľbách silného pravicového kandidáta.

V súvislosti so zámermi regionálnej politiky, najmä fungovania Úradu KSK, Mitrík uviedol, že úrad je zrelý na zásadné zmeny tak, aby sa tri miliardy korún, s ktorými KSK hospodári, využívali efektívnejšie a transparentnejšie. Viac by o tom mali rozhodovať poslanci a nie úradníci, dodal Mitrík.

Do primárnych volieb SDKÚ pred voľbami do VÚC išli pôvodne šiesti kandidáti. Martin Pado, Ján Rusnák a Ján Süli sa vzdali v prospech Novotného, kandidatúry sa vzdal aj Alfonz Tkáč. Košický RZ SDKÚ ako jediný v rámci strany pripravil aj "primárky" kandidátov na poslancov VÚC, z ktorých vzišla 50-členná kandidátka.

Známy je už popri SDKÚ aj oficiálny kandidát Smeru - sociálnej demokracie, ktorým je košický primátor Zdenko Trebuľa. KDH ohlásilo kandidatúru terajšieho župana Rudolfa Bauera.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]