magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súťaž ´Počerkaj, pocifruj´ nadchla dokonalými tanečnými výkonmi

Preplnené hľadisko tanečníci vyburcovali k neutíchajúcemu potlesku
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Feb 28 2005 - 13:30 GMT

(Krajské osvetové stredisko Košice – tlačová správa) -- Záplava folklóru v tej najrýdzejšej podobe čakala v sobotňajšie popoludnie 26. februára všetkých milovníkov tradičnej kultúry, ktorých kroky zaviedli do Klubu Odbornej výcvikovej školy letectva na Rampovej ulici. Nielen medzi zasvätencami dlho očakávaná regionálna súťaž sólistov tanečníkov v ľudovom tanci z Košíc a okolia ´Počerkaj, pocifruj´, ktorú zorganizovalo Krajské osvetové stredisko v Košiciach, potešila divákov i súťažiacich.

Dvanásť dokonalých choreografií očarilo divákov v preplnenom hľadisku nápaditosťou, tanečným majstrovstvom i chytľavou rytmikou a odborná porota mala veru neľahkú úlohu určiť definitívne poradie. Stanoviť víťaza spomedzi tanečníkov z folklórnych súborov (FS) Borievka, Jahodná, Železiar, Ilosvai z Veľkej Idy a Rozmaring zo Sene a Klubu milovníkov autentického folklóru bolo takmer nemožné. Napätie gradovalo najmä kvôli skutočnosti, že z každej súťažnej kategórie postupujú na krajskú súťaž sólistov tanečníkov v ľudovom tanci len tí najlepší.

V kategórii A, v ktorej súťažili interpreti Šaffovho tanca (Juraj Šaffa – rodák z Dlhého Klčova – významný nositeľ ľudových tradícií, tanečník a veršovník), získal prvenstvo Marek Kaščák z FS Borievka.

V kategórii B – tzv. voľná, určená pre interpretov od 15 do 60 rokov, ktorí si do súťaže pripravili tanec pôvodných nositeľov ľudových tradícií nad 60 rokov a pred vystúpením ktorých mali diváci možnosť zhliadnuť i originálny tanečný videozáznam, porota určila až dva postupujúce páry. Z prvého miesta na krajskú súťaž postupuje Ján Vajda s partnerkou Valériou Uhrínovou z FS Borievka a so striebrom ich ´kolegovia´ z rovnakého kolektívu Peter Vajda a Katarína Jánošová.

Zlato v kategórii C (tanečníci od 15 do 35 rokov, ktorí spracovali ľubovoľný tanečný materiál) za okres Košice I získali Peter Ivančák so Zuzanou Kohútovou z FS Jahodná a na krajskú súťaž postupuje i Štefan Keltoš a Mária Kočišová z rovnakého súboru. Za okres Košice II získali prvenstvo Martin Záremba a Katarína Železníková z FS Železiar a za Košice III boli udelené až dve prvé miesta. Naďalej tak budú medzi sebou na krajskej súťaži ´bojovať´ Jaroslav Potočňák s Michaelou Bratrùovou a Štefan Lipovský s Lenkou Sedlákovou, všetci z FS Borievka. Za okres Košice – okolie získali zlato Peter Orsovics s partnerkou Renátou Fecskeovou z FS Ilosvai.

Sobotňajšia lahodná ´pastva´ pre oči oživila v návštevníkoch podujatia úctu k autentickému tanečnému materiálu, rešpekt k jeho pôvodným nositeľom i hrdosť na kultúrne tradície. To všetko si budete môcť dosýta vychutnať 24. apríla na krajskej súťaži v Budkovciach, okres Michalovce.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]