magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na východnom Slovensku možno cestovať s jednou čipovou kartou v MHD aj SAD
@ Aktuálne -> Doprava      Mar 02 2005 - 06:53 GMT
Košice (TASR) - Systém Embase, ktorý dali včera do prevádzky v Košiciach, umožní vzájomné akceptovanie bezkontaktných čipových kariet (BČK) Emcard vo verejnej doprave na východnom Slovensku. Asi 300 000 majiteľov BČK ich môže využívať v približne 1000 dopravných prostriedkoch.

Do systému, ktorý je rozsahom a komplexnosťou zatiaľ prvý na Slovensku, sa zapojilo 10 subjektov - spoločnosti SAD v Košiciach, Humennom, Michalovciach a Prešove, mestské dopravné podniky v Košiciach a Prešove, Technická univerzita, Univerzita P.J. Šafárika a Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach a Prešovská univerzita.

Systém teda umožňuje vzájomné akceptovanie kariet, ktoré tieto subjekty vydávajú, a následné rozúčtovanie nákladov. Po technickej, legislatívnej a organizačnej stránke ho realizovala žilinská spoločnosť EM Card. Ako uviedol predseda jej predstavenstva Ladislav Heglas, systém je otvorený a môžu do neho vstupovať ďalší prepravcovia.

Vedúca odboru dopravy SAD - Košická dopravná spoločnosť Košice Eva Čermáková spresnila, že oddnes môže napríklad žiak alebo študent cestovať s jednou čipovou kartou nielen v SAD Košice, Prešov, Humenné či Michalovce, ale aj v mestskej hromadnej doprave. Výhodou je, že vo verejnej doprave sa môžu využívať čipové karty, ktoré vydali študentom univerzity, ktoré do systému vstúpili.

Systém Embase nebude mať negatívny vplyv na znižovanie prepraných služieb vo verejnom záujme a urýchli a uľahčí cestujúcim výber dopravného prostriedku v pripravovanom integrovanom systéme dopravy. Očakáva sa, že do konca roka vstúpi do systému aj Železničná spoločnosť.

Elektronický kredit možno na BČK naplniť na všetkých pracoviskách a v autobusoch spoločností SAD, ktoré sa do systému Embase zapojili a na vybraných pracoviskách mestských dopravných podnikov v Košiciach a Prešove.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]