magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kechnecký priemyselný park obsadzujú malí, strední, ale aj strategickí investori
@ Aktuálne -> Región      Mar 07 2005 - 07:42 GMT
Kechnec (TASR) - Približne 332-hektárový úspešne sa rozvíjajúci priemyselný park v Kechneci v okrese Košice-okolie rozdelili na územie pre malých a stredných investorov (80 hektárov) a významných investorov (252 hektárov).

Od otvorenia priemyselného parku uplynul viac ako rok a na ploche 5 ha už svoje prevádzky budujú štyria noví investori – Dorsvet Plus, Evans, Imrich Čamaj a JISIMEX. Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly dnes na hodnotiacej tlačovej konferencii uviedol, že majú podpísané zmluvy s jedným strategickým investorom – spoločnosťou Getrag Ford Transmissions (GFT) a s tromi menšími investormi - firmami Plastipak, Kuenz a V.O.D.S.

Priemyselný park Kechnec v súčasnosti zamestnáva viac ako 1 000 pracovníkov a rovnaký počet pracovných miest by mal podľa starostu pribudnúť aj v tomto roku. Celkový potenciál parku je približne 30 000 pracovných miest.

"Do budúcna je najdôležitejšie rozširovať priemyselný park o významných investorov a tých doplniť malými a strednými subjektmi. S takým niečím sa na Slovensku nestretnete," uviedol Konkoly.

Rozvoj parku má pozitívny vplyv aj na zvyšovanie počtu obyvateľov v Kechneci. Do dvoch rokov je obec pripravená na realizáciu hromadnej bytovej výstavby v rozsahu do 200 bytov. Primárnu a sekundárnu zdravotnú starostlivosť priamo v Kechneci poskytuje profesionálne vybavená poliklinika.

Zastavané územie pre malých a stredných podnikateľov v rámci existujúceho priemyselného parku tvorí 10 ha pre belgickú spoločnosť Gilbos Slovensko a domáce firmy JISIMEX, Imrich Čamaj, Evans a Dorsvet Plus. Podpísané sú zmluvy s investormi už približne na 22 ha, a to pre spoločnosti Plastipak, Kuenz a V.O.D.S. Pre zvyšných 50 ha obec očakáva investorov, ktorí vytvoria minimálne 3 000 pracovných miest, pričom investície budú zohľadňovať životné prostredie, záujmy obce i využívanie obcou ponúknutých služieb.

Čo sa týka strategického investora GTF, začalo už stavebné konanie na stavbu Rozvoj infraštruktúry obce Kechnec, súvisiacu s touto významnou investíciou na výrobu prevodoviek. Začať má v polovici tohto roka s nábehom výroby v roku 2007. Na rozlohe 26 ha má investícia hodnotu približne 265 miliónov eur a prinesie 787 pracovných miest. V súvislosti s touto investíciou sa už začala projektová príprava rýchlostnej komunikácie Košice - maďarský Miškovec podľa variantu, ktorý navrhla obec, uviedol Konkoly.

Myšlienka založiť priemyselný park v Kechneci vznikla už v roku 1996. Príchodom prvého investora – americkej spoločnosti Molex – sa začalo intenzívne pracovať na príprave územia. V októbri 2003 priemyselný park Kechnec slávnostne otvorili. Dnes tam investori nájdu nielen pripravený pozemok a infraštruktúru, ale aj potrebné prídavné služby, súvisiace so zdravotnou starostlivosťou, bývaním pre zamestnancov, možnosťami na športové a kultúrne aktivity.

Spoločnosť Molex sa v Kechneci zameriava na výrobu komponentov pre telekomunikačný, automobilový a strojársky priemysel. Po náročných prípravách 11. mája 2000 položili základný kameň pre svoju novú prevádzku. Jej slávnostné otvorenie bolo o 7 mesiacov neskôr, je jednou z najväčších investícií na zelenej lúke v rámci Slovenska.

Spoločnosť Gilbos Slovensko je "dcérou" belgickej spoločnosti Gilbos. Firma od marca 2003 vyrába v Kechneci komplexné mechatronické zariadenia a 100 % svojej produkcie exportuje. Obe spoločnosti chcú v kechneckom priemyselnom parku expandovať, pričom Gilbos ďalšie investície podmieňuje investičnými stimulmi zo strany slovenskej vlády.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]