magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Michalovciach diskutovali o vzniku zemplínskej župy
@ Aktuálne -> Región      Mar 07 2005 - 07:45 GMT
Michalovce (TASR) - Diskusiu o vytvorení samostatného zemplínskeho regiónu, ktorý je po vzniku vyšších územných celkov rozdelený medzi Prešovský a Košický samosprávny kraj, otvorili v piatok v Michalovciach predstavitelia miest a obcí Zemplína.

"Jednoznačne si myslím, že občania Zemplína majú právo mať svoju zemplínsku župu aj preto, aby veci verejné mohli spravovať doma," uviedol po rokovaní poslanec NR SR Ján Rusnák. Dodal, že došlo k fiškálnej decentralizácii, peniaze prišli do regiónov a treba jasne zadefinovať, ktoré regióny sú najzaostalejšie.

"Dvanásť regionálnych celkov je myšlienka dobrá, spravodlivá a už bola dosť dlho diskutovaná pred rokom 2001. Ja som bol vtedy za ňu a som aj teraz," doplnil primátor Michaloviec Jozef Bobík. Dodal, že odobrili ju aj poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva. Medzi zástancami vzniku samostatného regiónu je aj humenský primátor Vladimír Kostilník, či primátor Medzilaboriec Mirko Kaliňák a ďalší.

Podľa Rusnáka treba dodržať legislatívny postup. Pozmeňujúci návrh na vznik zemplínskej župy, za predpokladu, že budú súhlasiť predstavitelia samospráv na Zemplíne, predloží v druhom čítaní.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]