magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súťaž „Na tej lúke, na zelenej“

Na ľudové tradície nezabúdajú ani naši najmladší
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Mar 15 2005 - 13:35 GMT

(Krajské osvetové stredisko Košice – tlačová správa) – Krajské osvetové stredisko (KOS) v Košiciach prichystalo na sobotu 19. marca 2005 ďalšiu lahôdku pre milovníkov folklóru, tentokrát detského. Ak o 9.30 hod. prídete na Popradskú ulicu 86 v Košiciach do priestorov Centra voľného času Domino, ocitnete sa priam akoby uprostred lúky obkolesení samými krojovanými deťmi. Uskutoční sa tam totiž regionálna súťaž detských folklórnych súborov (DFS) z Košíc a okolia s príznačným názvom „Na tej lúke, na zelenej“.

Deti z košických DFS Čarnička, Hanička I, II, Jahôdka I, II, Malá Šačanka, Viganček, Železiarik I, II, ako aj z DFS ¼udovníček zo Slanca, Rozhanovský venček z Rozhanoviec, Rozmaring - sarj zo Sene a Virganek zo Skároša určite všetkých očaria svojimi folklórnymi pásmami. V nich odbornej porote i verejnosti predvedú rôzne detské tanečné i netanečné hry, v ktorých nebudú chýbať riekanky, vyčítanky, spevy a tance s hudobným sprievodom, ktorý budú tvoriť predovšetkým akordeonisti, ale v dvoch prípadoch dokonca i detské ľudové hudby.

Cieľom tejto - pre divákov i súťažiach - veľmi milej súťaže je podporovať rozvoj DFS, zvyšovať ich umeleckú úroveň, viesť vedúcich DFS i ich členov k hlbšiemu poznaniu ľudových tradícií a poukazovať na životnosť a vývojaschopnosť detskej tvorby, a tým aj na jej význam a miesto v národnej kultúre.

Porota bude mať možnosť vyberať z komorných choreografií, z choreografií veľkej formy, z kolektívov pracujúcich v živom folklórnom prostredí, ako aj z kolektívov, ktoré prezentujú tvorbu vo všetkých stupňoch štylizácie. Keďže ide o postupovú súťaž, najlepšie detské folklórne kolektívy z Košíc a okolia budú náš región reprezentovať na krajskej súťaži DFS.

Ak teda chcete vidieť „plody“ zmysluplného využívania voľného času detí, príďte povzbudiť a potleskom odmeniť výkony našich najmladších folkloristov. Vstup na podujatie je voľný.



Veronika Kentošová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]