magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bytový spor rodiny Gádžorovcov s košickou MČ Krásna budú riešiť súdy
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 03 2005 - 08:20 GMT
Košice (TASR) - Bytový spor dvoch rodín bratov Gádžorovcov s košickou mestskou časťou (MČ) Krásna budú riešiť súdy.

"Po analýze tejto zložitej, podotýkam právnej situácie, kde sú zainteresované tri strany, sme sa rozhodli požiadať súd aby preskúmal celý zákonný postup orgánov miestneho zastupiteľstva, ako aj môj, a uložil povinnosť, pokiaľ obec takúto povinnosť má, akým spôsobom riešiť bytovú otázku rodiny Gádžorovcov," uviedol na stretnutí s novinármi starosta MČ Krásna Marek Kažimír. Zdôraznil, že si uvedomuje zložitú sociálnu situáciu oboch rodín a nechce, aby skončili na ulici. "Určite sme s poslancami urobili všetko preto, aby tam neskončili," dodal.

Dôvodom sporu je dom z 30-tych rokov minulého storočia s dvoma bytmi na Traťovej ulici, v ktorom v súčasnosti býva 12 členov rodiny Ondreja a Alexandra Gádžorovcov. Začali ho postupne obývať pred viacerými rokmi, neskôr s mestskou časťou uzavreli nájomnú zmluvu.

Dom je vo vlastníctve obce, nájomníci ale užívajú aj okolitú parcelu s rozlohou 36 árov, ktorej vlastníkom je firma PEVA.

Problém nastal, keď si firma začala uplatňovať nárok na využívanie svojej nehnuteľnosti. Obecné zastupiteľstvo tak musí zohľadniť záujmy spoločnosti, obce a ako vlastník domu aj bytovú situáciu nájomníkov. Problémom nie je len otázka či ide o bytový alebo rodinný dom, ale aj suma. Znalecký posudok hovorí o cene 109 tisíc Sk, poslanci chcú majetok obce predať za 500 tisíc. Pre rodinu Gádžorovcov je suma neprijateľná, firma PEVA by zaplatila. Obec nájomníkom ponúka umiestnenie v sociálnych mestských bytoch alebo zaplatenie dočasného prenájmu dvoch trojizbových bytov. Dohodnúť sa zatiaľ nedokázali.

Gádžorovci sa tiež obrátili na súd a podali návrh na predbežné opatrenie, aby obec nemohla nehnuteľnosť predať. Chcú si tiež uplatniť predkupné právo. "Chceme ostať v tom byte a nechceme odtiaľ odísť. Máme dojem, že máme predkupné práva a nebudeme súhlasiť s tým, že nám budú navrhovať sociálne byty," uviedla Iveta Poláková, družka Ondreja Gádžora.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]