magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Exotický BRASIL TROPICAL navštívi Košice
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Apr 09 2002 - 19:37 GMT
Temperamentné tanečnice a latinoamerické rytmy rozprúdia krv v žilách návštevníkov vystúpenia súboru Brasil Tropical, ktoré bude v Košiciach už 27. marca, čiže v utorok.

Na pódiu sa predstaví 40 účinkujúcich, ktorí pestrosť svojho programu doplnia predvedením 400 kostýmov, charakteristických pre originálny brazílsky karneval. To, čo sa na prvý pohľad javí ako exotická oslava radosti zo života, má svoje korene v pôvodnej kultúre menej radostných čias Brazílie. Podstatou predvádzaných svižných tancov je totiž tanečné bojové umenie, ktoré sa nazýva capoeira. Počas kolonizácie Brazílie nesmeli indiánski a černošskí otroci nosiť žiadne zbrane. Výučba boja bez zbraní by bola rovnako podozrivá a tak vznikalo tanečné umenie, ktoré dodávalo silu, rýchlosť, prefíkanosť, odvahu a akrobatické schopnosti. Tie boli rozvýjané až do tej miery, že zdatnejší jedinci prevádzali určité party v stoji na rukách, pričom bojovali nohami.

Bojový tanec v karnevalovej úprave začal prevádzkovať s niekoľkými nadšencami muž menom Edualdo Carneiro, ktorý sa zaslúžil o založenie tohto súboru. Rozhodol sa vytvoriť pompéznu divadelnú atrakciu a súčasne interpretovať aj iné aspekty brazílskeho života. Medzi ďalšie osobnosti, ktoré výraznou mierou prispeli z súčasnému profesionalizmu súboru, patrí choreograf Domingos Campos a José Prates. Od sezóny 1966-1967 nastal prudký posun v kvalite predstavovanej show a odvtedy stále narastá.

Brasil Tropical ako hudobno-tanečné divadlo každoročne absolvuje trojmesačné turné po Európe. Pochádza z brazílskeho mesta Salvadore, kde má vlastnú tanečnú školu. V nej pripravuje svojich budúcich členov na profesionálnu dráhu.

Pripravované vystúpenie bude pre niekoho exotická show, pre iných exkurzia do pohybovej kultúry z opačnej strany Zemegule, pre niekoho možno malé hormonálne rozptýlenie. Každý si tu však určite nájde to svoje.

Termín predstavenia: 27. marec 2001 o 18,00
Miesto predstavenia: Hala Cassosport na VŠA
vstupné: 390 Sk - miestenky, 290 Sk - voľné sedenie
predpredaj lístkov:
Mestské informačné centrum, Hlavná 8, t.č. 095/625 88 88
Mestské informačné centrum, ND Dargov, t.č. 095/16 186
Hromadné objednávky a bližšie informácie poskytne usporiadateľ: GreArt Production, Biela 3, t.č. 095/ 623 25 68

sivo   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]