magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach pripravujú na Deň narcisov 30 000 umelých a 5000 živých kvetov
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 05 2005 - 07:24 GMT
Košice (TASR) - Na prevenciu a liečbu zhubných nádorov poputuje výťažok z predaja 30 000 umelých a 5000 živých narcisov, ktoré na tohtoročný Deň narcisov - 8. apríla pripravila košická pobočka slovenskej Ligy proti rakovine.

V súčasnosti má každý "tri a poltý" človek zhubný nádor, takže prejaviť svoju spolupatričnosť ľuďom, ktorí touto zákernou chorobou trpia je jedinečnou humánnou myšlienkou, uviedla na tlačovej konferencii v Košiciach krajská koordinátorka Ligy proti rakovine MUDr. Mária Wagnerová. Informovala, že v krajskom sídle sa do predaja zapojí približne 500 špeciálne označených aktivistov - vysokoškolákov, stredoškolákov a prihlásili sa aj materské školy.

Približne 100 štvorčlenných skupín bude mobilných, ďalšie budú celý deň predávať symboly boja proti rakovine na troch pevných miestach - pri "malom" Tescu na Hlavnej ulici, pri Slovenskom technickom múzeu a pri Hypertescu. Už od 5. hodiny ráno sa vyberú aktivisti aj pred vstupný areál U.S. Steel Košice.

Výťažok z predaja narcisov v Košiciach poputuje okrem iného na zakúpenie nového operačného stola pre Východoslovenský onkologický ústav, kde majú takýto stôl takmer 40 rokov starý.

Wagnerová pripomenula, že košickým špecifikom celoslovenskej kampane bude bezplatný vstup ľuďom, ktorí si narcis kúpia, do galérií a múzeí v meste, ktoré takýmto spôsobom prejavujú solidaritu už piaty rok. Ïalšou košickou špecialitou je možnosť konzultovať v jednej zo skupín rakovinové ochorenia s lekárom - onkológom. Akcia bude aj v Michalovciach, Prešove, Rožňave, Humennom, Čani a ďalších mestách a obciach regiónu.

Tohtoročný - už 9. Deň narcisov pripravuje Liga proti rakovine pod heslom Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí. Vlani sa na Slovensku vyzbieralo takmer 15,4 milióna korún a v Košiciach 780 000 korún. Okrem kúpy prístrojov použili peniaze na rôzne klinické, výskumné, osvetové a sociálne projekty ligy, pretože pri dobrej prevencii a včasnej diagnostike možno vyliečiť až 50 percent malígnych (zhubných) nádorov, dodala Wagnerová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]