magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Počas Dňa narcisov ľudia smútili, v Košiciach sa vyzbieralo menej ako vlani
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 11 2005 - 08:01 GMT
Košice (TASR) - V košických uliciach sa počas Dňa narcisov vyzbieralo 600-tisíc korún, o takmer 200-tisíc korún menej ako vlani. Mesto bolo v piatok netypicky poloprázdne, čo dávalo tušiť, že mnohí ľudia sa sústredili na poslednú rozlúčku s pápežom Jánom Pavlom II.

Krajská koordinátorka Ligy proti rakovine MUDr. Mária Wagnerová však zdôraznila vďačnosť za každý príspevok. Živé i umelé narcisy ako symboly ľudskosti a nádeje rozdávalo v Košiciach vyše 400 mladých dobrovoľníkov, tradične sa k nim pripojili zamestnanci múzeí a galérií a tento rok po prvýkrát aj košický župan Rudolf Bauer. Medzi aktivistami bol aj 12-ročný Janko Červeňák z Rudníka, ktorý sám prekonal onkologické ochorenie a rozhodol sa pomáhať ľuďom, bojujúcim s rakovinou.

Deň narcisov, ako celoslovenskú akciu, už po deviatykrát organizovala Liga proti rakovine (LPR). Podľa Wagnerovej polovica vyzbieranej sumy v metropole východu ostane v Košiciach a použije sa pre aktivity jej pobočky, zvyšok poputuje do centrálnej zbierky.

Výťažok z predaja narcisov v Košiciach mal podľa predstáv organizátorov poslúžiť na zakúpenie nového operačného stola pre Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ). Vyzbieraná čiastka však nestačí a tak dúfajú, že na výmenu 40 rokov starého stola prispeje LPR z celoslovenskej zbierky.

Vznik VOÚ 1. júla 2003 prispel k skvalitneniu a zrýchleniu liečebnej a preventívnej starostlivosti obyvateľov východoslovenského regiónu. Odvtedy stúpol počet výkonov o zhruba 50 percent, čakacie lehoty sa odstránili a dostupnosť liekov prestala byť problémom. Na rade je však finančne náročné prístrojové dovybavenie ústavu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]