magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zdolať jeden z vrchov Tibetu sa chystá výlučne ženská horolezecká expedícia
@ Aktuálne -> Šport      Apr 11 2005 - 14:22 GMT
Košice/Žilina 11. apríla (TASR) - Do Tibetu sa koncom mája chystá desaťčlenná slovenská ženská expedícia. Ich cieľom je 6250 metrov vysoký vrchol pohoria Siguniang Shan na východnom okraji Tibetskej náhornej planiny.

Pozoruhodnou okrem faktu výlučne ženskej expedície je aj skutočnosť, že o výstup sa spolu so zdravými pokúsia aj štyri členky para-expedičnej skupiny. Jednou z nich je aj hlavná organizátorka expedície Anna Čaplická. Podľa jej slov chcú dokázať, že sú schopné svoj zdravotný hendikep prekonať pevnou vôľou, morálkou a láskou k horám. Nejde pritom o neskúsené horolezkyne, zárukou ich úspechu sú skúsenosti z výstupov v Himalájach, Karakome, Pamíre, Kaukaze, an-šane, Alpách či Pyrenejách. Sama Čaplická utrpela vážny úraz s trvalými následkami pri lezení. Na hory však nezanevrela, naopak, stále sú jej veľkou výzvou.

"Pretože sme ženy a cítime so ženami, ktoré žijú v ťažkých podmienkach, rozhodli sme sa neostať len pri športovom výkone, ale prispieť tamojším deťom aj malou formou humanitárnej pomoci," uviedla. Okrem neľahkej výstroje tak členky expedície plánujú so sebou vyniesť do málo známej a horolezecky neprebádanej oblasti aj školské pomôcky pre malých Tibeťanov. Ako zdôraznila, zmyslom ich gesta je okrem priblíženia Slovenska aj snaha, aby v detských mysliach ostalo vedomie o existencii ľudí zo srdca Európy, ktorí im prinášajú nezištnú pomoc.

Štvortýždňovú expedíciu, ktorá začne 27. mája, organizuje horolezecký klub JAMES - Šarpoš Žilina. Jeho členky už v roku 1999 úspešne zdolali vrchol 6189 metrov vysokého Imja Tse v Himalájach. Aj pri tomto výstupe priniesli deťom v najvyššie položenej škole v oblasti Solo Khumbu vitamíny, peračníky, farbičky, omaľovanky, zošity i knižky slovenských rozprávok preložených do angličtiny.

Druhú slovenskú ženskú expedíciu významne podporil Slovenský paralympijský výbor, ktorý uhradil jej členkám letenky. Bez tejto pomoci by o finančne a materiálovo náročnej ceste mohli iba snívať. Na jej zabezpečenie však ešte aj posledný mesiac pred odletom hľadajú sponzorov. Okrem iného by od priaznivcov ženského horolezectva privítali pomoc v podobe propagačných materiálov o Slovensku, vrátane rozprávkových knižiek.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]