magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zastupiteľstvo KSK schválilo vznik štyroch nemocničných akcioviek
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 26 2005 - 08:26 GMT
Košice (TASR) - Štyri nemocnice v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stanú akciovými spoločnosťami. Rozhodol o tom košický regionálny parlament na svojom včerajšom, do neskorých večerných hodín trvajúcom, 23. rokovaní.

Regionálni poslanci zároveň zaviazali predsedu KSK Rudolfa Bauera vykonať príslušné právne úkony tak, aby akciové spoločnosti vznikli najneskôr do 30. septembra a od 1. januára budúceho roka mohli začať svoju činnosť.

KSK je jediným zakladateľom nemocničných akcioviek Nemocnice s poliklinikou (NsP) Štefana Kukuru v Michalovciach, NsP v Spišskej Novej Vsi, NsP sv. Barbory v Rožňave a NsP v Trebišove.

Poslanci schválili aj všetky podstatné dokumenty - zakladateľské zmluvy, štatúty, členov dozorných rád a predstavenstiev všetkých štyroch budúcich akciových spoločností. Oproti pôvodnému návrhu rozšírili počet členov predstavenstva z troch na päť. Dozorná rada bude deväťčlenná.

"Je predpoklad, že akciové spoločnosti budú fungovať ekonomicky tak, že nebudú tvoriť dlhy a zároveň budú poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Naopak je predpoklad, že kvalita môže ísť hore," uviedol na záver rokovania košický župan. Podľa jeho slov z tohto pohľadu "je to dobré rozhodnutie, ktoré sa tu rodilo ťažko, veľa sa o tom diskutovalo a dnes dospelo k svojmu finále".

Transformácia nemocníc KSK je reakciou regionálnej samosprávy na zmenu konkurenčného prostredia v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ich zmena z príspevkových organizácií na obchodné akciové spoločnosti má priniesť stabilizovanie hospodárenia nemocníc, zvýšenie ich konkurencieschopnosti a pripraviť rámec na prípadný vstup investorov ochotných podieľať sa na financovaní ich modernizácie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]