magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predsedovia ÚS SR a NR SR sa zhodujú na nevyhnutnosti novelizovať Ústavu SR
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 28 2005 - 07:37 GMT
Košice (TASR) - Predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák a šéf parlamentu Pavol Hrušovský sa zhodujú v názore na nevyhnutnosť novelizovať alebo prijať novú Ústavu SR.

Obaja ústavní činitelia sa včera stretli na pôde ÚS počas Hrušovského pracovnej návštevy Košíc. Podľa predsedu NR SR už doterajšie praktické skúsenosti z aplikácie práva EÚ poukazujú na nevyhnutnosť novelizovať Ústavu SR. "Dokonca diskusia, pokiaľ sme ju viedli v širších súvislostiach, ukázala, že by snáď bolo potrebné sa zaoberať aj možnou novou Ústavou SR," uviedol Hrušovský.

Mazák potvrdil, že ide o zásadnú otázku celkovej koncepcie ústavy, pretože SR musí kooperovať s EÚ ako s právnym spoločenstvom a spolupracovať musia aj jednotlivé ústavné inštitúcie. Preto bude potrebné zistiť, ktoré články slovenskej ústavy tento dialóg sťažujú alebo znemožňujú, alebo dokonca ktoré sú v rozpore s európskymi štandardami. "Bude potrebné veľmi citlivo pristupovať k tomu, čo sa nazýva zmena ústavy, lebo niekedy sa mi zdá, že budeme potrebovať celkom novú ústavu," povedal Mazák.

Predseda NR SR nepredpokladá, že k zmene ústavy dôjde skôr, ako nadobudne účinnosť ústava EÚ. Prinesie totiž nové prvky do práva SR, ktoré bude potrebné zohľadniť v novej ústave alebo jej novele. "Ale to nevylučuje, že by sme už dnes nemali o tom veľmi vážne začať diskutovať. Predpokladám že po tom, ako v máji v parlamente prerokujme návrh ústavnej zmluvy, požiadam ústavnoprávny výbor, aby sme takúto diskusiu začali," uviedol Hrušovský. Podľa jeho slov by bolo vhodné vymenovať skupinu odborníkov, ústavných právnikov, ktorí by dlhodobo pracovali na príprave novely alebo novej ústavy.

"Máme šťastie, že máme skúsenosti 15 starých členských štátov, ktoré treba bezozvyšku využiť, aby sme boli skutočne platným členom európskeho spoločenstva," dodal v tejto súvislosti Mazák. Poukázal na príklad, keď predtým, ako boli revidované zakladajúce zmluvy ES a EÚ, sa mnohé ústavné súdy vyjadrili, či meniaca sa zmluva je v súlade s ústavou konkrétneho členského štátu. Tu vidí aj úlohu pre ÚS SR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]