magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Návrhy na Aupark sú vystavené vo vestibule magistrátu
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 28 2005 - 14:26 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Víťazný návrh spoločensko-obchodného centra Aupark, ktoré by sa malo stať dominantou Námestia osloboditeľov v centre Košíc, ale aj ďalšie návrhy, ktoré ich autori prihlásili do medzinárodnej architektonickej súťaže môžu vidieť občania Košíc vo vestibule Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48. Výstava súťažných návrhov potrvá od 27. apríla do 11. mája.

Do medzinárodnej architektonickej súťaže sa prihlásilo 13 návrhov, porota posudzovala práce v dvoch kolách. Do druhého postúpilo šesť návrhov. Víťazom sa stal bratislavský architekt Ing. arch. Igor Mazúch, ktorý od vyhlasovateľa súťaže získal aj honorár vo výške 300 tisíc korún. Druhú cenu vo výške 180 tisíc získal Ing. arch. Viliam Kolesnáč.

Víťazný návrh zaujal ako najviac prepracovaný bez výrazných slabín. Podľa sekretára architektonicko - urbanistickej súťaže na návrh polyfunkčného objektu Ing. arch. Martina Jerguša, žiadny z návrhov nebol vyhodnotený ako úplne dokonalý. Niektorí architekti sa zamerali na architektonické stvárnenie stavby a mali slabiny pri dispozičnom riešení Auparku, v iných prípadoch bola dispozícia a technické riešenie spracované dobre, ale návrhu chýbala architektonická myšlienka. Popri samotnom návrhu budovy museli autori predložiť aj riešenie dopravnej situácie.

Aupark bude mať v časti, kde sa stretáva s historickou zástavbou, najviac dve až tri nadzemné podlažia, v zadnej časti pri križovatke s Jantárovou ulicou by mala vyrásť výšková administratívna budova. Pod celým objektom bude podzemné parkovisko pre 1 300 áut. Investícia spoločnosti HB Reavis Group bude asi 2 miliardy korún, s výstavbou sa začne v polovici tohto roku, potrvá dva až tri roky, v závislosti od geologických podmienok podložia.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]