magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach sa začal IX. Slovenský kongres cievnej chirurgie
@ Aktuálne -> Medicína      May 06 2005 - 09:02 GMT
(TASR) - K hlavným témam 9. Slovenského kongresu cievnej chirurgie, ktorý sa začal včera v Košiciach, patria súčasné problémy cievnej chirurgie, rekonštrukčné cievne a endovaskulárne výkony či najnovšie trendy v liečbe diabetickej nohy.

Jedným z organizátorov je Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH). Cievne oddelenie je v prevádzke síce iba od 1. januára tohto roku, no podľa ministra zdravotníctva SR Rudolfa Zajaca, ktorý otvoril dvojdňový kongres, počas štyroch mesiacov preukázalo mimoriadne významný pokrok v cievnej chirurgii. "Zlepšila sa operačná technika, zlepšili sa im operačné možnosti, majú nové sály," konštatoval minister. Zároveň informoval o príprave nového spôsobu financovania za prípad tak, aby bolo možné vykryť všetky objektívne náklady spojené s pacientom. "A myslím si, že aj výkony, ktoré začína podávať cievna časť východoslovenského srdcovo-cievneho ústavu sú veľmi sľubné a sú veľkým prínosom," dodal šéf rezortu.

Podľa primárky Oddelenia cievnej chirurgie VÚSCH profesorky Márie Frankovičovej začlenenie oddelenia pod ústav znamená pre pacientov z regiónu väčšiu dostupnosť a lepšiu starostlivosť. "Dúfam, že v budúcnosti sa rozšíri aj sieť špecializovaných ambulancií cievnej chirurgie," uviedla.

Na Slovensku, ale aj v stredoeurópskom priestore, je vysoký výskyt cievnych ochorení. Trpí nimi až 56 percent slovenského obyvateľstva, pričom mnohí o tom nevedia. Keď sa prejavia bolesťou, je dosť neskoro. Cievne ochorenia s náhlymi mozgovými príhodami sú aj príčinou vysokej invalidity. Preto je podľa profesorky Frankovičovej dôležité, aby vznikli špecializované angiologické či angiochirurgické ambulancie a diagnostické centrá, v ktorých by sa pacientom raz za určité obdobie vyšetrila priechodnosť ciev. V budúcnosti by sa teda mala posilniť oblasť prevencie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]