magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslovia mieru sa na ceste medzi Talianskom a Japonskom zastavili v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 13 2005 - 07:28 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – V stredu 11. mája v Historickej radnici na Hlavnej ulici prijal námestník primátora František Knapík skupinu poslov mieru, ktorá putuje z talianskeho mesta Como do japonského mesta Tokamachi. Tieto dve mestá spája už 30 rokov partnerský vzťah. Výročie spolupráce oslávili medzinárodnou cestou cez 21 európskych a ázijských miest v 15 krajinách. Po Viedni a Budapešti bola tretia zástavka je v Košiciach. Do Tokamachi by poslovia mieru mali doraziť 26. júla. Cieľom iniciatívy je získať miestne inštitúcie a komunity pre tematiku mieru.

„Košice nás veľmi milo prekvapili a očarili. U nás je známa hlavne Bratislava, vzdialenejšie mestá už menej. Vďaka našej návšteve budeme robiť Košiciach reklamu, doporučíme ich aj ďalším Talianom. V našom meste sa plánuje prestavba centrálneho námestia, radi by sme do projektu zahrnuli takú spievajúcu fontánu, akú sme videli v Košiciach. Veľmi sa nám páčila,“ povedal vedúci malej štvorčlennej mierovej výpravy Luca Marchió. „Taliansko a Japonsko delí nielen veľká vzdialenosť, ale aj veľké rozdiely v kultúre, tradíciách, životnom štýle. Myslíme si, že práve takéto mosty, ktoré vytvoria osobné vzťahy medzi mestami, môžu zblížiť aj ich obyvateľov a posilniť podporu mierových myšlienok.“

Poslovia mieru odovzdali námestníkovi primátora Františkovi Knapíkovi mierový odkaz v 13 jazykoch, ktorý podpísal starosta mesta Como Stefano Bruni. Takýto mierový odkaz už dostali obyvatelia Viedne a Budapešti a po Košiciach moldavský Kišinev, ukrajinská Odesa a Kyjev, ruský Volgograd, Taškent a Samarkand (Uzbekistan), Dušanbe (Tadžekistan), Biškek (Kirgizstan), Alma Ata (Kazachstan), Belijin a Dalina (Čína), Suwon (Kórea), Hirošima, Nagasaki, Jokohama, Tokio a Tokamachi (Japonsko).

Mesto Como, stály člen a viceprezident organizácií Miest mierového odkazu a združenia „Odbory pre mier“ (medzinárodné organizácie schválené OSN), v roku 2005 oslavuje tridsiate výročie družby s japonským mestom Tokamachi. Našim úmyslom je vybudovať most úzkych vzťahov z Talianska do Japonska: jeho opornými ståpmi budú ďalšie Mestá mierového odkazu a mestá v združení „Odborov pre mier“, roztrúsené po veľkej vzdialenosti, ktorá delí tieto dva štáty. Mierové spolunažívanie je základom pre vytvorenie pevného vzťahu medzi národmi, vzdialenými od seba tisíce kilometrov, ktoré majú záujem o spoločný dialóg. Pre rozvíjanie takýchto mierových vzťahov je základným prostriedkom kultúra. Od roku 1995 sa Centrum Volta-Landau Network, združenie so sídlom v našom meste, ktorého zakladajúcim členom je aj náš Mestský úrad, zaoberá medzinárodnými projektami vedeckej spolupráce. Rozvinulo činnosť, týkajúcu sa globálnych aspektov odzbrojovania a nerozširovania jadrových zbraní a rozvoja pomoci energetických a vodných zdrojov. V roku 2005 má mesto Como úmysel rozšíriť a zvýznamniť pojem mieru: obyvatelia a podniky 21 miest, ktorým je adresovaný tento bratský odkaz, môžu počítať s našimi inštitúciami a tak zahájiť s našimi obyvateľmi a podnikmi trvalé a pevné priateľské vzťahy, týkajúce sa vzájomnej spolupráce a výmeny kultúrnych zdrojov.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]