magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Východoslovenskému onkologickému ústavu v Košiciach chýbajú finančné prostriedky / Prispejme nadácii, pomôžeme chorým
@ Aktuálne -> Medicína      May 19 2005 - 09:09 GMT
Už dva roky existuje v Košiciach Východoslovenský onkologický ústav, ktorý sa na tento subjekt pretransformoval z Kliniky rádioterapie a klinickej onkológie. Vedie ho riaditeľ MUDr. Alexander Berč, CSc., prednostom je MUDr. Igor Andrašina, CSc. Napriek tomu, že ústav podlieha pod Ministerstvo zdravotníctva SR, chýbajú mu finančné prostriedky na materiálne zveľaďovanie ústavu, na rozvoj vedy a vzdelávania i na publikačnú a vydavateľskú činnosť. Práve to iniciovalo vedenie ústavu zriadiť Nadáciu Východoslovenského onkologického ústavu, ktorá vznikla 29. novembra 2004. O bližšie informácie sme poprosili správcu nadácie a zástupcu prednostu kliniky pre klinickú onkológiu prim. MUDr. Tibora Packaňa.

„Nadáciu nám pomohli založiť naši sponzori: GRAMED, spol. s r. o., KONEX elektro, spol. s r. o. a podnikateľka Ing. Vlasta Zábojová. Bez ich podpory by sa nám to nepodarilo, potrebovali sme 200 tisíc korún ako nadačné imanie. Sme im za to veľmi vďační. Finančné prostriedky nadácie využijeme na podporu vybavenia zdravotníckych zariadení prístrojovou technikou, na podporu ekonomického rozvoja a cezhraničných aktivít košického regiónu, študentov, doktorandov, pedagogických, vedeckých pracovníkov a ostatnej odbornej verejnosti. Použijeme ich taktiež pri štúdiu, stážach, konferenciách, vedecko-výskumnej práci, publikačnej a vydavateľskej činnosti, na podporu vedy a vzdelávania.“

Najvyšším orgánom nadácie je správna rada, jej členmi sú MVDr. Milada Martinčeková, MUDr. Igor Andrašina, CSc. JUDr. Radoslav Grega a JUDr. Jaroslav Hlinka, obľúbený starosta Mestskej časti JUH v Košiciach, ktorý bol už v minulosti ústavu veľmi nápomocný. Nadácia má aj svojho revízora – Ing. Beátu Semrádovú, ktorá je kontrolným orgánom nadácie.

Nadácia je povinná uložiť peňažné prostriedky, ktoré sú súčasťou nadačného imania na účet v banke, preto si ho zriadila v HVB Bank Slovakia, a. s. v Košiciach. Môže naň akoukoľvek sumou prispieť každý, kto sa rozhodne pomôcť.

Ak sa nájde sponzor, ktorý prispeje sumou vyššou ako 10 tisíc korún, má právo sa dozvedieť, ako bolo s jeho finančnými prostriedkami naložené?

„Áno, nadácia je povinná oznámiť darcovi presnú špecifikáciu jeho použitia do 60 dní odo dňa použitia tohto daru alebo príspevku, ak darca neustanoví inak. Stáva sa, že darca poskytne nadácii dar alebo peňažný príspevok na konkrétny verejnoprospešný účel a nadácia ho môže použiť na iný účel len s predchádzajúcim súhlasom darcu“ - zdôraznil správca nadácie primár MUDr. Tibor Packaň.
Ročne na Slovensku pribudne takmer 20 tisíc pacientov s onkologickým ochorením. Jediný ústav na východnom Slovensku, ktorý týchto pacientov lieči je v Košiciach. Jeho priestory potrebujú rekonštrukciu, vynoviť interiér, izby i lôžka pacientov, modernejšiu prístrojovú techniku. K úsiliu lekárov zachrániť každý ľudský život sa môžete pripojiť aj vy, keď prispejete na konto tejto nadácie.

Bankové spojenie: HVB Bank Slovakia, a. s. Košice, číslo účtu: 1361604007/8080.
-pok-   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]