magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Primátori K8 žiadajú financie zo štátneho rozpočtu na úpravu platov pedagógov
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 24 2005 - 18:38 GMT
Košice 24. mája (TASR) - Primátori krajských miest žiadajú, aby sa obciam do 30. júna poskytli zo štátneho rozpočtu dostatočné finančné prostriedky na úpravu platov pedagogických zamestnancov.

"Súhlasíme s valorizáciou platov učiteľov. Nedá sa však zdvihnúť platy, a nedať na to peniaze," konštatoval po dnešnom stretnutí Klubu primátorov krajských miest (K8) v Košiciach hostiteľ košický primátor Zdenko Trebuľa.

Pripomenul, že stanovený normatív na osobné náklady nezahàňa schválenú úpravu platov od 1. júla. "Situácia je taká, že zatiaľ sa touto otázkou ani ministerstvo financií, ani ministerstvo školstva nezaoberalo, akoby to nebol problém," poznamenal Trebuľa. Ak podľa jeho slov nedôjde k dofinancovaniu, môže sa stať, že v októbri alebo novembri už obce nebudú mať na výplaty učiteľov peniaze.

Primátori sa v Košiciach zhodli aj na požiadavke, aby sa zo strany štátu najneskôr do 30. septembra určili pravidlá a podmienky pre zostavovanie rozpočtov na budúci rok. Upozornili tiež na nepostačujúci normatív na teplo a fakt, že regionálne školstvo nemá dostatok financií na riešenie havarijných situácií a technického stavu objektov. Opätovne žiadajú zaviesť kapitálové normatívy, pričom argumentujú faktom, že prevádzka verejných školských zariadení je preneseným výkonom štátu a vyžadujú si rekonštrukcia.

Na košickom stretnutí sa primátori K8 venovali aj prechodu kompetencií na obce pri zabezpečovaní sociálnej pomoci a sociálnych služieb pre občanov. Vzhľadom na nejasnosti procesu žiadajú, aby bola posunutá účinnosť zákona o pomoci v hmotnej núdzi na 1. január 2007 alebo 2008, respektíve o prechodné obdobie, počas ktorého sa bude štát podieľať na nákladoch spojených s agendou vyplácania príspevkov.

Primátori K8 sa venovali tiež ďalšej prenesenej kompetencii zo štátu na obce - prerokúvaniu priestupkov v správnom konaní. Podľa Trebuľu došlo ku kríženiu kompetencií, preto žiadajú zosúladiť zákon o správnom konaní so zákonom o priestupkoch tak, aby kompetencie v tejto oblasti mala štátna správa a samospráva by vykonávala iba ich určitú časť.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]