magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pál Csáky verí, že Košice by mali byť v zahraničí známe nielen kvôli mestskej časti Luník IX
@ Aktuálne -> Región      Apr 09 2002 - 19:51 GMT
Z tlačovej besedy s podpredsedom vlády

Počas dvojdňovej návštevy podpredsedu Vlády SR pre ľudské a menšinové práva Pála Csákyho sa po stretnutí s primátorom mesta Zdenkom Trebuľom konala tlačová beseda, na ktorej vícepremiér a primátor prezentovali výstupy zo spoločného stretnutia. Ako uviedol podpredseda vlády Pál Csáky, Košice sú vyprofilované ako tolerantné multietnické mesto. Aj z toho dôvodu sa práve v Košiciach bude konať Európske stretnutie televíznych asociácií, pre ktoré prisľúbil finančnú pomoc.

Možno aj formou tohto podujatia vstúpi mesto do európskeho vedomia inak, než prostredníctvom medzinárodne často medializovanej rómskej problematiky. Podľa Pála Csákyho sa rómska otázka v medzinárodnom meradle až veľmi často prezentuje ako konfliktná záležitosť, čo vždy nezodpovedá skutočným pomerom.

Ako sa vyslovil, ešte pred stretnutím s primátorom mesta absolvoval niekoľko jednaní so zástupcami štátnej správy a výstupy sú jednoznačné. V rámci projektu pre bezpečnosť na Luniku IX vláda už vyčlenila 450 tisíc Sk a prejavila predbežnú podporu pre zámer rekonštrukcie a rozšírenia školy v tejto problematickej mestskej časti. Toto rozšírenie a rekonštrukcia budú realizované v dvoch etapách. V prvej sa pripraví 16 učební na vhodné prevádzkovanie a kotoľňa. V druhej fáze pôjde o ďalšie učebne a telocvičňu.

O tejto veci bude podpredseda vlády vo štvrtok (15. 3. 2001) podpredseda vlády jednať s ministerkou financií, ministrom školstva a zástupcami Krajského úradu Košice.

Ïalšou témou rozhovorov medzi podpredsedom vlády a primátorom boli euroregionálne aktivity Košice - Miškovec (Miskolc). V rámci upevnenia vzájomných vzťahov v tomto partnerstve medzi oboma mestami a vzniku spoločného euroregiónu podpredseda vlády optimisticky reagoval na konkrétnu podporu pre rozvoj dopravného spojenia. Konkretizácia projektových zámerov naberie konkrétnejšie tvary po pondelňajšom rokovaní primátora Košíc s primátorom Miškovca. Zdenko Trebuľa informoval, že už jednal s vaicernými investromi. Za prvoradé úlohy považuje rekonštrukciu košického letiska, vybudovanie rýchlej cesty medi Miškovcom a Košicami ako aj vytvorenie ich vlakového spojenia, ktoré by bolo zaradené do kategórie Intercity. Pál Csáky verí, že na investície, ktoré sú spojené s realizáciou týchto zámerov, je možné získať až 50 percent z Európskej únie.

Cesty sú na Slovensku ďaleko väčším problémom, než obsiahne región Košice - Miškovec. Aj v tejto súvislosti vícepremiér verí, že už v budúcom roku vypíšu verejnú súťaž na rekonštrukciu a zlepšenie južného ťahu Košice - Bratislava cez Rožňavu a Lučenec.

Primátor Košíc Zdenko Trebuľa informoval o spoločnom jednaní s Pálom Csákym, na ktorom vícepremiéra informoval o činnosti spoločností národnostných menšín v Košiciach. Tieto sa okrem iného prejavujú aj mestkými dňami českej, poľskej a maďarskej kultúry. V tomto roku by sa mali v Košiciach konať aj Dni vyšegrádskej štvorky, čím -podľa primátora, dôjde k ďalšiemu potvrdeniu postavenia Košíc ako multinacionálneho mesta.

(9. 3. 2001)

Slavomír Szabó
[email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]