magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci schválili cestu likvidácie dlhov
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 27 2002 - 15:44 GMT
„Toto je dobrá správa pre občanov mesta,“ vyhlásil na zasadnutí mestského zastupiteľstva námestník primátora mesta Boris Farkašovský , keď poslanci väčšinou hlasov schválili doplnený „Návrh podmienok reštruktualizácie úverov“. Jeho schválením sa zavàšila asi dva a pol roka trvajúca fáza hľadania východísk z finančne krízovej situácie Košíc.

Tento mimoriadne dôležitý bod vytvára podmienky, v rámci ktorých sa splácanie mestských dlhov rozkladá na obdobie pätnástich rokov, predovšetkým vďaka pomoci Ministerstva financií SR (MF SR) a dohodám s Prvou komunálnou bankou (PKB).

V rámci pomoci mestu bola zo strany Vlády SR a jej MF SR definitívne schválená a potvrdená pôžička vo výške 580 miliónov Sk. Splácanie tejto pôžičky je rozložené na obdobie 15 rokov, pričom jej výška je už znížená vďaka zápočtu hodnoty divíznej budovy prevedenej z vlastníctva mesta do vlastníctva štátu o 80 miliónov Sk. Aby mesto dostalo túto pôžičku od štátu, ako protihodnotu založilo svoj majetok, konkrétne tepelné rozvody mestského podniku Tepelné hospodárstvo. Ako už deň pred zasadnutím zastupiteľstva informoval primátor Zdenko Trebuľa, z uvedenej sumy už v pondelok prešlo 380 miliónov na účet mesta. Zbytok má prísť do konca júla. Tieto peniaze sú predovšetkým určené na splatenie dlhu zahraničným bankám. Získať ich údajne bolo dosť komplikované. „Prebojovať sa cez byrokraciu tejto krajiny je naozaj problém,“ vyhlásil primátor, ktorý tiež nedávno uviedol, že niektorí ministerskí úradníci v predvolebnom období nedodržujú ani uznesenia vlády.

„Z pôvodného dlhu 2,2 miliardy sme celkovo vrátili už viac ako 500 miliónov. Dnes je dlhová zaťaženosť mesta asi 1,7 miliardy. Chceme to znížiť na 1,1 miliardy Sk, aby mesto mohlo aj keď nie plnohodnotne, ale slušne existovať,“ povedal primátor mesta.

Ïalšia časť návrhu sa venuje zdrojom zo speňaženia majetku mesta Košice. Tie sú plánované z výnosu predaja lesného majetku v minimálnej hodnote 660 miliónov Sk. Prvé kolo medzinárodného tendra však dopadlo neúspešne. Prihlásil sa len jeden záujemca, ktorý nesplnil podmienky dané tendrom. O druhé kolo podľa informácií viceprimátora Borisa Farkašovského údajne prejavilo záujem až osem spoločností. Termín predloženia ponúk na odkúpenie lesov bol stanovený na 18. 7. 2002. Pokiaľ by však nedošlo na predaj, tento majetok by slúžil ako záloha poskytnutia úverov.

Deň pred mestským zastupiteľstvom primátor reagoval aj na vyhlásenie premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý pre tlač povedal, že nerád by si išiel niekedy v týchto končinách zabehať s tým, že by tam našiel značku, ktorá by mu oznamovala, že ide o súkromný les. „Premiér mal reálnu šancu túto situáciu zvrátiť,“ komentoval Zdenko Trebuľa, čím narážal na ponuku Kosíc, aby tieto lesy odkúpil štát, čomu vláda nevyhovela.

Tretím bodom predkladaného návrhu podmienok reštruktualizácie úverov sú nové úvery zo zdrojov bánk. Tie možno deliť na dlhodobé úvery a strednodobé úvery. Dlhodobé sú v celkovom objeme 700 miliónov korún so splatnosťou maximálne 15 rokov. Ide o základné zdroje splácania „súčasných drahých dlhov“ za časovo prijatelnejšie „lacnejšie úvery“. Strednodobé úvery vo výške 500 miliónov Sk zasa budú splatné maximálne 2 roky a taktiež zaistené majetkom mesta.

V porovnaní s priemernou cenou úverov, ktorá v roku 1999 predstavovala 21,5 %, navrhovaná úroková sadza nových úverov je cca 11 %. Primátor označil tento úrok za najnižší dosiahnuteľný v danej situácii.

Určitú polemiku na zasadnutí mestského zastupiteľstva vyvolala skutočnosť, že mesto bude ručiť všetkým majetkom. V rámci prenosu kompetencií zo štátnej správy na samosprávne orgány totiž do majetku mesta a mestských častí budú patriť školy, predškolské zariadenia a polikliniky. Vo svojom vystúpení starosta mč Nad jazerom a poslanec mestského zastupiteľstva Ján Jakubčiaknavrhoval, aby polikliniky boli prevedené do majetku mestských častí a banka si v prípade neplatenia úverov nemohla na ne nárokovať. Nakoniec sa poslanci uzniesli, že do notárskej zápisnice majetku mesta určeného na ručenie má byť daný len ten majetok, ktorý mesto bude vlastniť k 30. 6. 2002. Týmto sa záložné právo školských a zdravotníckych zariadení nedotkne.

Pokiaľ sa všetky perspektívy naplnia, čo už poslanci schválili, mesto de facto vymení úvery s vysokou sadzbou za úvery s nižšou sadzbou a s prijateľnejšími termínmi splácania, čo by mohlo podľa radných stabilizovať, či v rámci normy oživiť chod mesta. Tento krok je, zdá sa, logickým pokračovaním už naštartovaného procesu, ktorého pozitívny prínos pre Košice potvrdila aj nedávna prezentácia ratingovej správy o stave mesta.

27. 6. 2002
Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]