magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Slovenskom Novom Meste likvidovali následky fingovaného teroristického útoku
@ Aktuálne -> Región      Jun 02 2005 - 16:02 GMT
Slovenské Nové Mesto 2. júna (TASR) - Do likvidácie následkov teroristického útoku na vlakovú súpravu, ku ktorému došlo dnes dopoludnia v Slovenskom Novom Meste, sa zapojili jednotky integrovaného záchranného systému. Išlo však len o imitovaný útok, ktorý sa konal v rámci medzinárodného workshopu a praktického cvičenia Košice 2005.

Cieľom akcie je koordinovanosť zásahu, regionálna a medzištátna spolupráca a likvidácia následkov po teroristických útokoch. Útoku na železničnej stanici v uvedenej lokalite za plnej prevádzky nepredchádzali žiadne nácviky, aby sa akcia čo najviac priblížila reálnej situácii. "Výbuch vo vlakovej súprave, ktorý sa rozšíril na ďalšiu prechádzajúcu, zvládli všetky zložky k spokojnosti, priestor zabezpečili orgány železničnej polície, privolali sme hasičov a o pomoc sme požiadali Maďarskú republiku," uviedol pre TASR vedúci odboru krízového Krajského úradu (KÚ) v Košiciach Andrej Salanci. Dodal, že na miesto fingovaného útoku nastúpili zdravotníci, špeciálne vozidlo na vyslobodzovanie poranených osôb, leteckou cestou sa na miesto nešťastia presunula poľná nemocnica a pod.

Do praktického cvičenia sa zapojilo takmer 380 hasičov, policajtov, záchranárov a riadiacich zložiek a takmer 70 kusov techniky, vrátane vrtuľníkov, člnov, poľných nemocníc a pod. Účastníci cvičenia zo Slovenska, Maďarska, Ukrajiny a Poľska si modelovú situáciu zopakujú aj v popoludňajších hodinách na Zemplínskej šírave, kde dôjde k útoku teroristov na výletnú loď.

Záver cvičenia uzavrie rokovanie pracovnej skupiny pre civilnú ochranu Stredoeurópskej iniciatívy, ktoré sa uskutoční v piatok v Košiciach.

Organizáciou cvičenia poverilo Ministerstvo vnútra SR košický KÚ, pretože jeho zložky majú bohaté skúsenosti s riešením mimoriadnych situácií po povodniach, snehových kalamitách, ale aj v súvislosti s prípravou regiónu na schengenský systém na východnej hranici EÚ.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]