magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Transformáciou košických polikliník sa po roku podarilo znížiť zadlžovanie
@ Aktuálne -> Medicína      Jun 02 2005 - 20:26 GMT
Košice 2. júna (TASR) - Po roku existencie je stav záväzkov a pohľadávok Správy zdravotníckych zariadení (SZZ) Košického samosprávneho kraja vyvážený. Organizácia dosahuje pravidelné výnosy a jej náklady sú v lehote splatnosti vďaka pravidelným príjmom a výdavkom.

Pri ročnom bilancovaní transformácie košických polikliník to dnes konštatoval pred novinármi predseda KSK Rudolf Bauer. Šesť polikliník na území mesta sa od 1. apríla 2004 transformovalo pod jedinú príspevkovú organizáciu - SZZ. Správa začala fungovať ako jednotné administratívne a riadiace centrum, pričom jej úlohou je starať sa o správu objektov polikliník. Zdravotnícke služby poskytujú lekári v súkromných ambulanciách, ktoré si od správy prenajímajú. V súčasnosti má SZZ s poskytovateľmi uzavretých 320 zmlúv.

"Podarilo sa nám znížiť zadlžovanie, redukovali sme prezamestnanosť na poliklinikách takmer o polovicu, nastavili sme nové nájomné zmluvy, čiže dnes je tam stabilná situácia a nikto sa nemusí báť, že polikliniky budú exekvované, alebo že by hrozil nepriaznivý vývoj," uviedol Bauer. "Teraz sa môžme sústrediť na kvalitu služieb a samozrejme už aj na modernizačný dlh, ktoré tieto budovy majú, pretože dlhé desaťročia sa do nich neinvestovalo," dodal.

V tomto roku plánuje KSK z vlastných zdrojov upraviť termoreguláciu a sociálne zariadenia v niektorých budovách. Pre väčšie investície chce pripraviť európske projekty tak, aby bolo možné polikliniky kompletne zmodernizovať.

Transformácia si vyžiadala aj nepopulárne kroky. Z pôvodne 105 zamestnancov polikliník ich k 1. aprílu 2005 ostalo 56. Podľa Bauera to mesačne predstavuje finančnú úsporu na mzdách a odvodoch zhruba 650 tisíc Sk. Zvýšilo sa aj nájomné pre lekárov z pôvodných 250 Sk na 1110 Sk za meter štvorcový mesačne. Okrem toho musia prispievať sumou 860 Sk za m2 na spoločné priestory. Košický župan ale tvrdí, že ide o opodstatnené, reálne platby. Dobrou správou je, že KSK ich neplánuje zvyšovať.

Aktuálna zadlženosť SZZ dosahuje zhruba 19 miliónov korún. Oproti stavu spred roka je to ale o takmer o 25 miliónov Sk menej.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]