magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Musíte si ísť vybrať cestovný pas do Bratislavy?

Pripravte sa na skúšku z orientácie a pribaľte si pevné nervy
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 08 2005 - 09:49 GMT

Nedávno sme vás informovali aká je situácia pri vybavovaní cestovných pasov v Košiciach. Okrem iného, ak pas potrebujete skôr ako o 30 dní, namiesto 1000 Sk platíte 4000 Sk a ešte si ho musíte ísť vyzdvihnúť do Bratislavy. Patrím medzi tých, ktorí tak museli urobiť, takže môžem ponúknuť čerstvé informácie aká tortúra vás v Bratislave očakáva.

V prvom rade musím povedať, že keď som si podal žiadosť o pas v Košiciach, zaplatil kolky a vyfotografoval sa, informáciu o tom, kde si môžem o 48 hodín vyzdvihnúť cestovné doklady v Bratislave, som nedostal. Pracovníčka Prezídia policajného zboru – odbor hraničnej a cudzineckej polície na Moyzesovej 19 mi povedala, že tieto informácie momentálne pri sebe nemá, ale že to nájdem na internete.

Zmätočné informácie z Prezídia Policajného zboru SR

Prvým prekvapením bola internetová informácia zo stránok Prezídia Policajného zboru SR. Ten totiž uvádza, že: za vydanie cestovného pasu do 30 dní uhradí občan starší ako 15 rokov správny poplatok vo výške 600 Sk a za vydanie cestovného pasu do 3 pracovných dní (na výslovnú žiadosť) uhradí občan starší ako 15 rokov správny poplatok vo výške 1200 Sk. Sú to absolútne bludy, staré a neplatné informácie z čias pred vydávaním europasov. Veď sa na túto ich stránku pozrite: http://www.minv.sk/ppz/spag10.htm. Spomínam si na viacero akcií, kde sa polícia chválila tým, aké akcie koná pre zvýšenie dôveryhodnosti v očiach obyvateľstva. Táto stránka, priamo s hlavičkou policajného prezídia, však vo mne skôr vyvoláva pocit nedôveryhodnosti k samotnému vedeniu danej inštitúcie. Naviac, ide o organizáciu, ktorej financovanie zabezpečuje štátny rozpočet tvorený z našich daní.

Aby sme to nevideli úplne čiernobielo, treba povedať, že Ministerstvo vnútra SR má aj inú stránku venovanú tejto problematike, konkrétne: http://www.minv.sk/tlaciva/pasy2005-1.htm. Údaje na nej zodpovedajú skutočnému stavu, takže som sa dopátral, kde si môžem svoj cestovný pas v Bratislave vyzdvihnúť. Ale, prečo prezídium nestiahlo z netu nesprávne údaje?

Skúška orientácie

Podľa mapy som si zistil, že Okresné riaditeľstvo PZ Bratislava IV. na ul. M. Schneidera-Trnavského 1/a, kde sa pasy vydávajú, je v mestskej časti Lamač. Pre orientáciu - je to asi tak, akoby Košice, ak by sa pasy vydávali tu, nútili celé Slovensko hľadať políciu niekde na sídlisku Nad jazerom, nie v orientačne dostupnejšom centre mesta.

Ak sa tam potrebujete vybrať, kopec času si ušetríte tým, ak chytíte na bratislavskej hlavnej stanici napríklad osobný vlak na Bøeclav a odveziete sa dve zastávky na stanicu Lamač. Ak by ste sa rozhodli ísť z hlavnej stanice električkou, ide tam číslo 1, poveziete sa vyše polhodiny „iba“ 24 zastávok. To potom musíte vystúpiť na električkovej zastávke Dambroského a vrátiť sa oproti smeru, ktorým ste prišli.

I keď som spomínanú ulicu podľa mapy ľahko našiel, ťažšie to bolo s policajnou budovou. Dal som až na radu jednej pani, ktorá mi povedala: „To je až úplne na konci hore v kopci.“ Mala pravdu. Škoda, že v Lamači na uliciach nepostavili orientačné šípky.

Pevné nervy

I keď spomínaná stránka ministerstva vnútra informuje, na akej adrese sa dajú vyzdvihnúť, neuviedla tam úradné hodiny. Našťastie, nie je to také zlé, tie aktuálne začínajú od 7:30. Myslel som si, že vyzdvihnem pas a odídem. Omyl. V tom čase stáli na chodbách dlhé rady čakajúcich. Pred dverami s tabuľkou “Výdaj pasov” totiž v jednom rade čakajú nielen všetci z celého Slovenska, čo si podali žiadosť a zaplatili vyhotovenie pasu v skrátenom termíne, ale aj všetci čakatelia z okresu Braislava IV, ktorí si podali žiadosť na vydanie do 30 dní. Dlhý måkvy a napätý rad však postupoval celkom rýchlo, takže som čakal približne “len” hodinu.

Logika – vec náhodná a vzdialená pôvodnému úmyslu nariadenia

Ako občan tohto štátu v tomto prípade nechápem minimálne dve veci:

1., Podľa informácií z Košíc nie je možné, aby žiadateľ o cestovný pas zaplatil tých 4000 Sk, ale do žiadosti by uviedol, že pas nepotrebuje do 48 hodín, ale stačí mu o týždeň, alebo dva. Ak by dal tatúto požiadavku, určite by to technicky realizovateľné, aby mu pas doručili na miesto príslušného úradu. Možné to však nie je. Buď zaplatíte 1000 korunový kolok a pas vám doručia do 30 dní, alebo 4000 korunový kolok a musíte cestovať do Bratislavy. Mám pocit, že tu ide minimálne o neústretovosť orgánu verenej správy vo vzťahu k občanovi. Mne stačilo mať pas o dva týždne.

2., Nechápem, prečo miesto výberu cestovných dokladov je v okrajovej štvrti Bratislavy “až tam úplne hore v kopci”. Mnohí z nás poznajú cetrum Bratislavy vcelku dobre. (Veď koľko vecí sa na Slovensku dá vybaviť “len tam”.) Ale prečo nútiť daňových poplatníkov k novej orientačnej skúške spojenou s ďalšou zbytočnou stratou času?

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]