magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vláda schválila Dopravnú politiku do roku 2015 aj s pripomienkami Priateľov Zeme
@ Aktuálne -> Doprava      Jun 10 2005 - 19:49 GMT
/ Priatelia Zeme-CEPA - tlačová správa/– Vláda tento týždeň schválila návrh Dopravnej politiky do roku 2015. Priatelia Zeme-CEPA na začiatku marca upozornili, že z návrhu vypadli princípy solidarity, cenovej dostupnosti verejnej dopravy a rovných podmienok pre prístup k verejným službám. Požiadavka organizácie, aby tieto princípy boli do návrhu zahrnuté, ministerstvo dopravy počas pripomienkového konania akceptovalo.

K ohrozeniu princípu solidarity došlo podľa Petra Mihóka z Priateľov Zeme-CEPA na začiatku tohto roku, kedy bola zodpovednosť za financovanie sociálnych zliav v regionálnych spojoch prenesená zo štátu na VÚC a obce. Tie sa však nedokázali dohodnúť na podmienkach poskytovania sociálnych zliav, a tak vznikla nejednotnosť v zľavenom cestovnom medzi jednotlivými regiónmi.

Ministerstvo čiastočne akceptovalo požiadavku Priateľov Zeme-CEPA, aby bol do návrhu dopravnej politiky zahrnutý princíp práva obyvateľstva na cenovo dostupnú verejnú hromadnú dopravu. Priatelia Zeme sa však obávajú, že ak ministerstvo vyhláškou alebo zákonom nestanoví spôsob kalkulácie „primeranej“ ceny za verejnú dopravu, ostane tento princíp v praxi neuplatnený.

Priatelia Zeme-CEPA ešte v marci upozornili, že ak o verejnej doprave budú rozhodovať VÚC a obce, ktoré nemajú dostatok prostriedkov, v blízkej budúcnosti bude možné očakávať ďalšiu vlnu obmedzovania spojov prímestskej a mestskej hromadnej dopravy, zvyšovania cien cestovného a okliešťovania sociálnych zliav. Takejto situácii možno predísť prijatím zákona o dopravnej obslužnosti, ktorý by zabezpečoval právo obyvateľstva na cenovo dostupnú verejnú hromadnú dopravu.

Ministerstvo neakceptovalo pripomienku, aby došlo k prehodnoteniu súčasného systému poskytovania sociálnych zliav a vypracovaniu legislatívy, na základe ktorej sa zodpovednosť za stanovovanie a financovanie sociálnych zliav v dopravných službách objednávaných vo verejnom záujme prenesie z obcí a VÚC na príslušné rezortné ministerstvá.

Priatelia Zeme-CEPA od ministerstva tiež požadovali, aby podpora verejnej hromadnej dopravy bola samostatným cieľom dopravnej politiky. Podľa Priateľov Zeme-CEPA má mať verejná hromadná doprava v dopravnej politike štátu osobitné postavenie. Je totiž nepopierateľne ekologickejšia ako individuálna doprava a zabezpečuje naplnenie práva občanov na mobilitu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]