magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ostravský primátor Čestmír Vlček na návšteve Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jul 02 2002 - 14:15 GMT
Primátora Ostravy Čestmíra Vlčeka prijal v pondelok popoludní v priestoroch historickej radnice primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Ostravský primátor je na návšteve Košíc po prvýkrát.

Ostrava a Košice podpísali dohodu o spolupráci v máji 2001, hoci kontakty týchto dvoch miest existujú už niekoľko desaťročí. V obidvoch mestách je rozšírená hutnícka výroba a mnoho Košičanov sa v časoch začiatkov Východoslovenských železiarní zaúčalo práve vo vtedajšej Novej huti Klementa Gottwalda.

Iniciátorom podpisu dohody dvoch partnerských miest bol aj generálny konzul Českej republiky v Košiciach Josef Byrtus, ktorý je rodák z Ostravy.

Ako pri prijatí v historickej sále radnice povedal primátor Zdenko Trebuľa, vzťahy medzi týmito dvoma mestami majú historický základ. Sú postavené na medziľudských vzťahoch, preto majú šancu nielen utvrdiť sa, ale stále sa rozvíjať. "Veľmi dobre nám padlo, keď designovaný minister zahraničných vecí Českej republiky vyhlásil, že najvýznamnejším partnerom po EÚ bude pre vás opäť Slovensko," povedal Zdenko Trebuľa. "Odrazom našim vynikajúcich vzťahov je napríklad práca Českého spolku, ktorý v Košiciach pracuje a ktorý získal prestížnu cenu Jana Masaryka, najvyššie ocenenie Ministerstva zahraničných vecí ČR. V Košiciach cítime hlbokú tradíciu českej kultúry, ľudia sú po nej doslova hladní."

Primátor Košíc hovoril o problémoch, ktoré spájajú obidve mestá. Či už je to problém s nezamestnanosťou, s hľadaním rozhodujúceho zahraničného investora pre hutnícky kombinát, finančná reštrukturalizácia, riešenie problému hnedých zón. "Slovenské mestá vo veľmi blízkej budúcnosti čaká prechod kompetencií v oblasti vodární a kanalizácií. Čechy a Morava už tento problém riešili. Bol by som veľmi rád, keby sme mohli využiť priestor na vzájomné kontakty, aby sme sa zoznámili s vašimi skúsenosťami v tejto oblasti," povedal Zdenko Trebuľa.

Primátor Ostravy Čestmír Vlček povedal, že sa doslova tešil na cestu do Košíc, pretože zatiaľ mal možnosť poznať mesto len z reprezentatívnej publikácie, ktorú vlani dostal. "To, čo my v Ostrave práve prežívame v súvislosti so vstupom strategického zahraničného investora do hutníckeho podniku, vy už máte za sebou. Javy, ktoré tento vstup sprevádzajú, sme nie vždy vedeli pochopiť. Ale som presvedčený, že tak ako v Košiciach, aj u nás ostane oceliarstvo zachované," povedal primátor Ostrvy Čestmír Vlček. "Keď ste hovorili o vznikajúcom múzeu letectva, na oplátku môžem povedať, že v Ostrave z inicatívy Ostravsko-karvinského dolu vzniklo múzeum baníctva, ktoré je rovnako ojedinelé v republike. Je to kus histórie, ktorý nám nikto nemôže vziať. Nadšencom s podarilo zachovať pamiatkovo chránené stroje, štôlňu z prelomu 19. a 20. storočia. Hoci pre nás sú to veci úplne samozrejmé, návštevníci múzea hovoria, že ide o veci, ktoré si zaslúžia, aby ostali zachované."

Spolupráca Košíc a Ostravy prináša so sebou totožné problémy. Predovšetkým podobnosť odvetví, ktoré sú v rozvoji miest kľúčové. Hľadať iné podobné mesto, by bolo veľmi ťažké. Dokonca aj vo vzdialenosti je to z Košíc bližšie do Ostravy, ako do Bratislavy.

Primátor Ostravy Čestmír Vlček spolu s generálnym konzulom ČR Josefom Byrtusom a primátorom Košíc Zdenokm Trebuľom absolvovali prechádzku po historickom centre, neobišli ani konzulát Valašského kráľovstva, kde ochutnali povestnú Bolkovicu.

Primátor Čestmír Vlček má 49 rokov, je strojný inžinier, do roku 1990 sa venoval svojej pôvodnej profesii. S manželkou Helenou, ktorá je tiež strojnou inžinierkou a v súčasnosti zastáva funkciu členky predstavenstva Novej Hute Ostrava, má dve deti. Syn (23)práve v piatok ukončil štátnicou jednu z vysokých škôl, ktoré študuje - matematické inžinierstvo na ČVUT Brno. Dcéra je v druhom ročníku gymnázia. Rodina Vlčkových často chodí na Slovensko, pretože v okolí Partizánskeho a Kokavy nad Rimavicou má príbuzných. Často trávia dovolenku v Nízkych Tatrách.


Túto tlačovú správu nám poslala:

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice
1. júla 2002   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]