magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dánsky Unomedical investuje v Michalovciach 8,8 milióna EUR
@ Aktuálne -> Región      Jun 20 2005 - 16:28 GMT
Bratislava 20. júna (TASR) - Dánska spoločnosť Unomedical plánuje do výroby jednorazových zdravotníckych nástrojov na východe Slovenska investovať 8,8 milióna EUR, čo je v prepočte 337,2 milióna SKK. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva SR Pavol Rusko.

V novom závode v Michalovciach investor vytvorí 550 pracovných miest. Produkcia by mala byť spustená v 1. štvrťroku 2006. Vláda SR podporí dánsku spoločnosť investičnými stimulmi v objeme 100 miliónov Sk. "Niekoľko týždňov sme rokovali práve o výške investičných stimulov. Ich výška je pre nás veľmi prijateľná," povedal Rusko. Minister ocenil, že investor smeruje do regiónu s vysokou, takmer 20-% nezamestnanosť. "550 pracovných miest pre Michalovce má väčšiu cenu ako 2 000 pracovných príležitostí pre oblasť Bratislavy," uviedol Rusko.

Michalovský závod je najväčšou doterajšou investíciou dánskeho Unomedicalu. Vyrastie na ploche 17 000 štvorcových metrov (m2), pričom plný nábeh produkcie by mal byť dosiahnutý po 12 až 18 mesiacoch po jeho otvorení. Vďaka príchodu tohto investora má podľa Ruska nádej priemyselný park, ktorý s ním bude bezprostredne súvisieť. "Je to šanca, aby sa v tomto regióne vytvoril priemyselný park s ďalšími novými investormi, výrobami, pracovnými miestami. Je to výrazný krok k tomu, aby sa v Michalovciach začalo žiť podstatne lepšie," komentoval Rusko.

Prezident dánskej spoločnosti Henrik Brandt avizoval rozšírenie produkcie michalovskej fabriky v budúcnosti, ktoré by malo byť spojené aj s rastom počtu pracovných miest. "Sme spoločnosť so silnými rastovými ambíciami. Nie je vylúčené, že po roku 2007 dôjde k ďalšiemu nárastu pracovných príležitostí," uviedol Brandt. Po otvorení závodu na Slovensku Unomedical ukončí výrobu v 2 prevádzkach v Dánsku. "Rozhodli sme sa, že časť z našich prevádzok budeme konsolidovať v SR," oznámil Brandt.

Investor sa pre Slovensko rozhodol vďaka kvalifikovanej pracovnej sile, blízkosti kľúčových európskych trhov pre spoločnosť a zavážilo aj naše členstvo v Európskej únii (EÚ). "Znamená to, že do budúcnosti môžeme počítať so stabilitou tejto krajiny," konštatoval Brandt. Veľmi dôležitým faktorom bola tiež úroveň nákladov, ktorá je v kombinácii s ďalšími aspektmi pre Unomedical dostatočne atraktívna.

Unomedical podľa Brandta pripravuje tréningový program pre budúcich zamestnancov. "Umožní nám ho zrealizovať najmä poskytnutá štátna pomoc," poznamenal Brandt. Spoločnosť chce z michalovskej prevádzky urobiť moderný závod. Plánuje tu namontovať viac ako 120 najmodernejších high-tech prístrojov a výrobných zariadení. Pri dodávkach počíta aj s miestnymi dodávateľmi.

Dánsky Unomedical so sídlom neďaleko Kodane vo svojich závodoch v krajinách EÚ, Austrálii, Mexiku a na ázijskom kontinente zamestnáva celkovo (približne) 4 000 ľudí. Ročný obrat spoločnosti dosahuje zhruba 250 miliónov EUR. Svoje aktivity rozvíja aj vo východnej Európe a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Ku kľúčovým trhom firmy bude podľa Brandta patriť aj Slovensko.

(1 EUR = 38,323 SKK)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]