magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Maďarské turistické zaujímavosti prezentovali v košickej zoo
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Jun 27 2005 - 08:32 GMT
Košice (TASR) - Ukážky krotenia koní maďarskými pastiermi dobytka - čikóšmi, čo je obdoba amerických kovbojov, patrili k atrakciám prezentácie maďarských turistických destinácií, ktorá bola v nedeľu v košickej zoo. Na celodenné podujatie prišlo niekoľko tisíc ľudí z mesta a okolia.

Prezentácia bola pozvánkou na návštevu dvoch výnimočných maďarských turistických regiónov - Severnej veľkej nížiny a jazera Tisza na severovýchode krajiny bohatého na liečivé a termálne vody. Pripravila ju maďarská štátna spoločnosť Magyar Turizmus v spolupráci s občianskym združením Priatelia a sympatizanti zoo Košice a obchodnou kanceláriou maďarského veľvyslanectva v Bratislave.

Podľa riaditeľa zoo Karola Semana si naši maďarskí susedia nevybrali Košice na prezentáciu náhodne. Košická zoo už dlhšie spolupracuje pri výmene zvierat s partnermi v Miškolci a Nyiregyháze a obyvatelia Košíc a okolia hojne navštevujú maďarské termálne kúpaliská a rekreačné oblasti.

Účastníci mohli získať informácie o turistických atrakciách Severnej veľkej nížiny a okolia druhého najväčšieho maďarského jazera Tisza vrátane sedliackeho života na maďarskej puste v Hortobágyi, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Popri práci čikóšov nechýbali ukážky streľby z luku ako hlavnej zbrane starých Maďarov, dobové kostýmy, maďarský folklór, tradičné remeslá, výšivky a národné jedlá. Turisticky atraktívne zariadenia a kúpeľné mestá predstavili cestovné kancelárie a maďarské zoo. Podľa Semana nasledovať bude recipročná akcia v Maďarsku o východoslovenských turistických zaujímavostiach.

Ako informoval maďarský konzul v Košiciach János Czibula, maďarská vláda vyčlenila len v tomto roku na propagáciu maďarských turistických atraktivít doma i vo svete prostredníctvom spoločnosti Magyar Turizmus 5,5 miliardy forintov, z čoho financovali aj košickú prezentáciu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]