magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Splavovaním riek si pripomenuli pamiatku sv. Cyrila a Metoda na Zemplíne
@ Aktuálne -> Región      Jul 05 2005 - 21:36 GMT
Streda nad Bodrogom 5. júla (TASR) - Pamiatke slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda bol venovaný tradičný - už 10. ročník splavovania zemplínskych riek, ktorý vyvrcholil dnes kultúrnym programom a ekumenickou svätou omšou v Strede nad Bodrogom v okrese Trebišov.

Na takmer 30 plavidlách - pramiciach, kanoe, či nafukovacích gumených člnoch absolvovalo 150 účastníkov podujatia desiatky kilometrov po riekach Laborec, Uh, Ondava a Latorica, ústiacich do Bodrogu.

Splavovanie organizuje tradične v spolupráci s Maticou slovenskou a samosprávami obcí michalovské občianske združenie Návraty. Ako vysvetlil jeho podpredseda František Džuppa, ide o symbolický návrat k miestam, kde podľa niektorých historikov mohli vierozvestcovia prekročiť hranice pri vstupe i odchode z nášho územia.

"Zrieknutím sa pohodlia a pobytom v prírode sa účastníci podujatia priblížili vierozvestcom, ktorí museli prejsť veľké vzdialenosti, boli vystavení rôznym strastiam a napriek tomu, že pochádzali z bohatých rodín a mohli žiť pohodlným životom vo svojej krajine, tak sa vybrali na túto misiu," povedal Džuppa.

Počas štvordňového splavovania sa Zemplínčania, ale aj obyvatelia iných regiónov Slovenska, zastavili na pamätných miestach. Napríklad v obci Zemplín, kde im samospráva pripravila emotívne privítanie a kultúrny program a mohli spoznávať históriu a kultúru multinárodnostného zemplínskeho regiónu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]